Runt om i världen har antalet smittofall av säsongsinfluensa minskat kraftigt under den så kallade coronapandemin och forskare menar att smittotalen under delar av 2020 har varit historiskt låga. Uppgifterna möter dock skepsis och kritiker misstänker att säsongsinfluensafall blir coronafall i statistiken.

Antalet säsongsinfluensafall i USA har minskat med minst två tredjedelar under 2020. Minskningen förklaras primärt med att det var de allra sjukaste och svagaste amerikanerna som avled av coronaviruset när det drog in i landet.

Federala uppskattningar visar exempelvis att inte en enda amerikan dog av säsongsinfluensan mellan den 11 och 17 oktober i år – samtidigt som det federala genomsnittet för de senaste fem åren har varit 17 dödsfall under samma period.

Samma förändring kan noteras i Storbritannien, där antalet dödsfall i säsongsinfluensa minskat med omkring 30 procent i år. Även här säger ansvariga tjänstemän att minskningen tros bero på att de svagaste och känsligaste britterna dog i våras av coronaviruset istället.

Läs mer på nyadagbladet.se, Säsongsinfluensa “försvinner” under coronapandemin

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här