I något som påminner om en protest mot stora hedgefonder som blankat spelbutiken GameStops aktie har en grupp oberoende småsparare skapat stor uppmärksamhet efter att ha organiserat sig via internetforumet Reddit och köpt in sig i GameStop för att stärka aktiekursen. Med den stora uppmärksamhet detta skapat har många privatpersoner anslutit sig för att stödköpa aktien – något som gjort att aktien ökat tiodubbelt i värde och åsamkat hedgefonderna mångmiljardförluster.

Bakgrunden ska ha varit att användare på Reddits underforum Wallstreetbets tröttnat på att hedgefonderna spekulerat i GameStop-aktien och aktivt försökt sänka den, som man gjort med många andra företag tidigare.

För att förhindra detta började forumanvändarna köpa på sig stora mängder aktieposter i tv-spelskedjan och istället för att sjunka så började kursen istället röra sig rakt uppåt. Den 28 januari hade värdet nära nog tiodubblats till 400 dollar, något som väckt uppmärksamhet även långt utanför forumet och många privatpersoner runt om i världen har anslutet för att stödköpa aktien av både idealistiska och ekonomiska skäl.

Resultatet blev att hedgefonderna tvingades köpa tillbaka sina blankningspositioner till mycket stora förluster. Hedgefonden Melvin Capital tvingades exempelvis ta in minst 23 miljarder kronor i stödpengar från ägaren Steve Cohen och finansjätten Citadel och bedöms ha förlorat närmare en tredjedel av sitt totala kapital.

Läs mer på nyadagbladet.se, Småsparare orsakade hedgefonder mångmiljardförluster

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här