Det här var ett samtal som familjen absolut inte skulle få höra: Socialsekreteraren sitter i en bil och talar om sitt jobb med en annan person. Av misstag aktiverar hon uppringningen på sin mobil. – Jag hoppas att det visar sig att de inte kan ta hand om barnet, säger hon om den unga familjen.

Det är den 27 maj och socialsekreteraren är på väg någonstans i bil. Hon berättar för passageraren om en pågående familjeutredning i Forshaga. Det gäller en ung mamma och pappa som hamnat i klammeri med rättvisan och som har en minderårig son att ta hand om.
Några dagar senare ska familjen skickas iväg till ett utredningshem i Kungälv. Där ska det klarläggas om mamman och pappan är lämpliga vårdnadshavare. Vistelsen är på sex veckor och kostar kommunen cirka 450 000 kronor.
Utredningshemmets slutsatser ska sedan ingå i socialens egen utredning.

Kan höra varje ord

Socialsekreteraren tycks redan ha bestämt sig. Hon hoppas att mamman och pappan ska misslyckas.
Hon vet inte att samtalet går ut via den aktiva mobiltelefonen.

Ännu mindre anar hon att den berörda mamman finns i andra ändan och kan höra varje ord. Pappan i familjen lyssnar också. Han säger åt sambon att aktivera samtalsinspelningen.
Det blir 40 minuters inspelat samtal, varav en knapp femtedel handlar om det pågående familjeärendet.
NWT har lyssnat igenom ljudfilen.

Socialsekreteraren gör sig av allt att döma inte skyldig till sekretessbrott. Hon ger inga namn eller närmare personliga detaljer om familjen. Men åsikterna är tydliga.

”Man följer familjen”

Här är ett kort sammandrag där passagerarens inpass utelämnats:

”Och sedan ska vi ner till Kungälv på måndag. Då får vi se om det händer något. Jag har ingenting emot det. Problemet är att jag håller på att flytta och jag har fan inte tid att komma hem senare än halv fem. Nu har det varit tre placeringar inom en vecka.”

”Ibland tänker vi – det kan gälla misshandel och övergrepp – att vi jobbar med föräldraskapet. Då kan det bli en placering av barnet på utredningshem och att man följer familjen dygnet runt, jobbar med samspel, hur tar dom alla kontakter med myndigheter, ekonomi, hur reflekterar dom som föräldrar.”

”Det är det jag ska göra på måndag, Placera en familj. Och jag hoppas att det visar sig att de inte kan ta hand om barnet. Men som sagt: jag förlorar i rätten om jag inte gör ett försök med sådana här insatser först.”

”Alla LVU är ju rättegång. Det är aldrig jag som tjänsteman som fattar beslut om LVU. Men det är vi som skriver utredningarna.”

Blev en chock

Föräldrarna fick en chock när de kände igen socialsekreterarens röst och förstod att hon talade om dem.
– Jag blev både ilsken och rädd, säger pappan.
– Det är många tankar som far genom huvudet. Dom kanske tar barnet ifrån oss. Vi har tyvärr gjort oss skyldiga till brott, det är vi väl medvetna om och det ångrar vi. Men vi har alltid varit bra föräldrar till vår lille son.
Föräldrarna har berättat för socialen att de har hela samtalet inspelat. De har återgett citat till socialsekreteraren.

– Hon sa först att hon inte sagt så.
– Efter det har vi erbjudit henne och andra på socialförvaltningen att lyssna på ljudfilen. Det vill de inte. De säger att det inte leder någon vart.