Spiegelredaktören Augstein: ”USA har en totalitär regim!”

washington män Shadow Gate Angloamerikanska imperiet

President Obamas besök i Berlin bemöttes inte med hurrarop överallt i Tyskland. T.o.m. förbundskansler Angela Merkel vågade sig på att kritisera de omfattande och skandalösa avlyssningsprogrammen i USA på en presskonferens strax innan Obamas tal i Berlin den 19 juni. Hon uppmanade USA att använda ”moderna teknologier med måtta”.

Flera strån vassare var Osnabrücks nya tidning och veckotidskriften Der Spiegel som båda angrep Obamas politik i harda ordalag. Neue Osnabrücker Zeitung skrev: ”Barack Obama och Angela Merkel må ha vinkat översvallande vänligt in i kamerorna, men den tysk-amerikanska vänskapen visar sprickor. … Orsakerna är många. Å ena sidan är många tyskar besvikna på Obama. Det finns också en ilska över den arrogans med vilken USA marscherade in i Irak för många år sedan. En serie mord som staten givit order om spelar också en roll, och det beryktade nonchalerandet av mänskliga rättigheter i det egna landet och i resten av världen måste läggas till på listan.”

Mycket vass var Der Spiegels chefredaktörs, Jakob Augsteins kommentar till Obamas besök: ”De som trodde att drönarangreppen i Pakistan eller lägret i Guantanamo bara var beklagansvärda händelser vid världens ände borde sluta att tänka så. De som fortfarande trodde att tortyren i Abu Ghraib eller skendränkningen i CIA-fängelserna inte har något att göra med dem, ändrar nu sin uppfattning. De som trodde att vi är på de godas sida och att det är andra som trampar sönder de mänskliga rättigheterna, öppnar nu ögonen. En regim som handlar totalitärt när det gäller att genomdriva sina anspråk på full kontroll regerar idag i USA. Mjuk totalitarism är fortfarande totalitarism.” Som bildillustration i pappersupplagan valde Augstein en gammal annons för filmversionen av George Orwells 1984 med rubriken: ”Storebror”.

Läs Augsteins artiekl här: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/augstein-kolumne-besuch-des-allmaechtigen-a-906084.html

Originaltext: larouche.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here