Ny forskning som publicerats i tidskriften Lancet Global Health avslöjar att mer än hälften av världens befolkning lider av allvarlig brist på mikronäringsämnen som vitaminer och mineraler.

En häpnadsväckande 99,3 procent av hela världens befolkning, inklusive vissa rika individer, har brist på minst ett viktigt näringsämne som kroppen behöver för välbefinnande, enligt studien.

Forskarna samlade in data från 31 länder och använde en metodik för att uppskatta intaget av mikronäringsämnen i 185 länder. De fokuserade på 15 mikronäringsämnen som är erkända som kritiska för människors hälsa.

Forskarna identifierade sju vanliga mikronäringsämnen där människor oftast har brist: kalcium, jod, E-vitamin, järn, riboflavin (vitamin B2), C-vitamin och folat. I USA är E-, jod och C-vitamin bland de vanligaste mikronäringsbristämnena.

Världen över lider barn under fem år ofta av brist på järn, zink och / eller A-vitamin.

”Vår studie är ett stort framsteg,” kommenterade Chris Free, forskningsprofessor och studiens huvudmedförfattare.

”Det är inte bara den första som uppskattar otillräckligt intag av mikronäringsämnen för 34 ålders- och könsgrupper i nästan varje land, utan också för att den gör dessa metoder och resultat lätt tillgängliga för forskare och praktiker.”

Ty Beal, en annan huvudförfattare, kallade resultaten ”alarmerande” och tillade att dessa stora ”luckor” i nivåerna av mikronäringsämnen äventyrar folkhälsan och ”begränsar mänsklig potential på global skala.”

Har du brist på mikronäringsämnen?

Brist på mikronäringsämnen kan orsaka en rad hälsoproblem beroende på vilka mikronäringsämnen som saknas. Nedan följer en genomgång av de vanligaste bristerna och hur kroppen påverkas som en följd:

  1. Jod (68 procent): Avgörande för kognitiv utveckling hos spädbarn – gravida och ammande kvinnor bör särskilt se till att de får i sig tillräckligt med jod.
  2. E-vitamin (67 procent): Muskelsvaghet och nedsatt koordination är vanliga symtom på E-vitamin-brist.
  3. Kalcium (66 procent): Utan kalcium blir benen sköra och svaga.
  4. Järn (65 procent): Järnbrist är kopplat till anemi, vilket kan skada hjärnan och orsaka en mängd andra problem.
  5. Riboflavin (55 procent): Brist på vitamin B2 kan orsaka ljuskänslighet i ögonen och neurologiska problem som kramper och migrän.
  6. Folat (54 procent): Gravida kvinnor måste vara särskilt noga med att optimera sina folatnivåer, annars riskerar de missfall eller att föda ett barn med allvarliga fosterskador i hjärnan och ryggmärgen.
  7. C-vitamin (53 procent): Brist på C-vitamin kan orsaka blödande tandkött, dålig sårläkning och skörbjugg.

A-vitamin och zink är två andra mikronäringsämnen som många ofta har brist på, även om det inte är lika allvarligt som de ovan nämnda. Brist på A-vitamin är kopplad till blindhet, medan brist på zink innebär allvarliga konsekvenser för immunförsvaret.

Kvinnor löper större risk än män att ha brist på jod, järn och ett annat viktigt mineral, selen. Män å andra sidan har oftare brist på magnesium, vitamin B6, zink, A-vitamin, C-vitamin, tiamin (vitamin B1) och niacin (vitamin B3).

”Järnbrist är den vanligaste orsaken till anemi, vilket leder till nedsatt kognition och negativa graviditetsutfall,” förklarar författarna i sin rapport. ”Vitamin A-brist är den främsta orsaken till förebyggbar blindhet globalt och drabbar främst barn och gravida kvinnor.”

I kommentarerna tillade någon att mycket av detta har skapats för att beröva den mänskliga befolkningen det ”bränsle” vi alla behöver för att våra kroppar ska fungera som de ska.

naturalnews.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här