I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ framkommer att cancerläkemedel varken förlänger eller förbättrar livet för cancerpatienter. Forskarna efterlyser därför att bevis säkras innan cancerläkemedel godkänns av läkemedelsmyndigheter.

Forskarna hade studerat cancerläkemedel som funnits på marknaden under fem år (2009-2013) och då funnit att endast 11 av 68 läkemedel, som redan godkänts av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, kunde uppvisa en meningsfull förbättring för patienterna. Men även i de fall som läkemedlen kunde öka chanserna att överleva var effekterna oftast svaga. Medlen kunde endast i 10% av fallen öka livskvaliteten.

”But the study, which looked at the clinical trials associated with the drugs, reveals that at the time the therapies became available there was no conclusive evidence that they improved survival in almost two-thirds of the situations for which they were approved.” – The Guardian

Läs mer på tv-helse.se, Studie: Saknas bevis för att cancerläkemedel förlänger eller förbättrar livet för patienter

2 KOMMENTARER

    • Ja så kan man ju se det. Inte helt och hållet dåligt! Jag läste för många år sedan om en kille som fick besked om sin blåscancer om att det inte gick att bota och att han inte hade så lång tid kvar. I samma veva när han gick ner i sjukhushallen såg han en rubrik i Aftonbladet om någon som hade blivit behandlad och botat genom ett polskt sjukhus. Han kontaktade dom genast och skickade in läkarintyg och fick komma på behandling. Han levde och hade ingen cancer det var nog 15 år senare då jag pratade men honom i telefon. Jag var helt enkel nyfiken på hur det hade gått. Han gick på kontroll en gång om året.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här