Många går förbi svartaronia utan att veta att bären är ätliga, mycket näringsrika och dessutom medicinska. Det handlar om riktiga superbär som du till och med kan finna i dina egna hemmakvarter om du bor i ett villaområde, där växten ofta förekommer som prydnadsbuske eller häck.

Svartaronia (Aronia melanocarpa) som tillhör rossläktet är en lövfällande buske som ursprungligen kommer från Nordamerika. Den har stora fina blomsterklasar på försommaren och glödande färger på hösten och då får också busken stora svarta bär.

Bären mognar ganska sent på hösten och kan plockas i slutet av september eller något tidigare om sommaren varit lång och varm. Bären hänger länge på busken och de ska vara ordentligt mogna innan skörd.

Aronia dyrkas som prydnadsväxt i både Norge och Sverige, antingen som solitär buske eller som häck. Aronia härstammar från Nordamerika dä den användes både som mat och medicinsk växt av indianerna. Arten togs till Europa under 1800-talet med de första plantagerna anlades först i Polen på 1980-talet. I Östeuropa är också aronia känd inom folkmedicinen. Idag är Polen den största producenten i världen.

Läs mer på tv-helse.se, Svartaronia har starkare positiva hälsoeffekter än de flesta andra “superbär”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här