I en falskflaggoperation, utför regeringen eller andra grupper en handling och får det att se ut som om den utfördes av någon annan än de faktiska förövarna. De som luras använder denna taktik för att smutskasta en annan grupp och starta krig, stifta hårda lagar, störta politiska motståndare, skapa allianser, eller få andra fördelar. Som vi kommer att se senare, är de som utför dessa handlingar alltför villiga att offra liv eller underblåsa rädsla och våld för att förstärka sina trick. Några av dessa händelser är bevisligen falskflaggattacker, medan andra misstänks vara så. Se här en lista på tio insiderjobb som skylldes på fienden.

10. Sänkningen av USS Maine

tio insiderjobb

1898 var Kuba involverat i sitt frihetskrig mot Spanien, och USA skickade sitt flottskepp USS Maine ner till Havanna för att skydda påstådda amerikanska intressen. Tre veckor efter ankomst, exploderade Maine vilket dödade 260 män. Även om bevis saknades, övertygade sensationella rubriker amerikaner att Spanien var ansvariga och folket krävde krig med sitt stridsrop ”Minns Maine, åt helvete med Spanien.” (”Remember the Maine, to Hell with Spain”)

Sålunda började det kortlivade Spansk-Amerikanska kriget. På lite mer än tre månader var kriget över. USA vann och övertog många spanska kolonier, inklusive Kuba, Puerto Rico och Filippinerna. På det stora hela taget, löste sig det hela rätt bra för amerikanerna, och utrikesministern John Hay kallade det till och med ”ett förträffligt litet krig”.

Nåja, alla håller inte med om att händelserna utspelade sig så rättframt eller förträffligt som det verkade. Vissa menar att USA i själva verket var ansvarigt för att förstöra USS Maine som en ursäkt att starta krig, fjärma Spanien från Kuba, och ta kontroll över Spanska innehav. Amerikanska myndigheter har aldrig erkänt detta, men Kuba är övertygade om att sänkningen var en falsk-flagg-händelse. Ett USS Maine-monument på Kuba beskriver till och med skeppets sjömän som ”offer för imperialismens girighet i sin iver att ta kontroll över Kuba.” Självklart skulle monumentet kunna ses som ett exempel på Kalla kriget-propaganda, så vi kan inte ta Kuba på orden, och inga undersökningar gjorda av fallet Maine har kunnat presentera klara bevis.

Medan detta hade kunnat vara slutet på historien, så dök misstankar om USA:s inblandning upp igen på 1990-talet när dokument om Operation Northwood och Operation Mongoose offentliggjordes (båda var falsk-flagg-operationer planerade av USA:s regering). I synnerhet nämndes i dokumenten rörande Operation Mongoose att man skulle utföra en ”Åminnelse till Maine-incidenten” mot Castros regim genom att spränga ett amerikanskt skepp i Guantanamo Bay och skylla detta på kubanerna. Så, när dokumenten refererade till ”Maine-incidenten,” kvarstår frågan: Talade regeringsföreträdarna om att återskapa en händelse som hade naturliga orsaker, eller refererade de till en tidigare, framgångsrik bedrägeri-operation?

9. Operation Himmler

tio insiderjobb

1939 nafsade Hitler efter krig och hade systematiskt utsatt det tyska folket för anti-polsk propaganda. Fortfarande behövde han en stor händelse för att stärka tyskarnas aversion mot Polen, och skapa en ursäkt att attackera. Då startade han Operation Himmler, som hade som mål att få polackerna att verka som de aggressiva gentemot Tyskland.

Planen utfördes vid mörkrets inbrott den 31 augusti och anses vara den första händelsen i Andra världskriget. Den involverade att klä ut SS och SD (nazistisk paramilitär och underrättelsetjänst) män i polska arméuniformer och låta dem storma tyska gränsstäder. De förklädda SS-trupperna gick in i städerna samtidigt som de sköt, vandaliserade byggnader och ställde till oreda i allmänhet bland sitt eget folk. I staden Gleiwitz kapade de en radiostation och skrek upprepat på polska, ”Polska folket, tiden har kommit för krig mellan Polen och Tyskland!”

För att göra saker och ting mer övertygande, sköt nazisterna koncentrationslägerfångar och polska sympatisörer (som de kallade ”burkvaror” genom hela operationen), iklädda polska uniformer och lämnade dem kvar på platsen. Pressen fotograferade dem och visade världen att polackerna var de som invaderade.

När manegen var krattad för krig, attackerade Tyskland Polen nästföljande dag, och Andra världskriget hade officiellt startat. Operation Himmler