Trots de allvarliga hälsoriskerna med att äta skräpmat förblir dessa de mest konsumerade livsmedlen i många länder, särskilt i utvecklade länder. Men en översiktsstudie publicerad i The BMJ, som omfattade 9,8 miljoner människor, varnar för att konsumtion av stora mängder ultraprocessade livsmedel kan öka risken för 32 sjukdomar. Bland dessa finns hjärtsjukdomar, cancer, typ 2-diabetes och till och med förtida död.

Vad är ultraprocessade livsmedel?
Ultraprocessade livsmedel inkluderar färdiglagade måltider, förpackade bakverk, snacks, sockerrika flingor och läsk. Enligt ett pressmeddelande från BMJ Group genomgår dessa livsmedel många industriella bearbetningssteg och innehåller ofta tillsatta färgämnen, emulgeringsmedel, smakämnen och andra tillsatser. De är också rika på tillsatt socker, fett och salt, men låga på fibrer och vitaminer.

Men inte alla bearbetade livsmedel är dåliga. Till exempel är livsmedel som bara värms upp och förseglas i en fabrik minimalt bearbetade och kan betraktas som hälsosamma. Många snacks, drycker samt fabriksproducerade kakor och bröd är dock ultraprocessade eftersom de genomgår mer komplicerade tillverkningsprocesser och innehåller många kemiska tillsatser, vilket gör dem farligare och mindre näringsrika.

En studie publicerad i The BMJ uppskattade att cirka 14 procent av vuxna och 12 procent av barn kan ha problem med beroende av ultraprocessade livsmedel. De raffinerade kolhydraterna och fetterna i dessa livsmedel kan trigga hjärnan att släppa ut stora mängder dopamin, vilket kan leda till beroende.

Forskning visar också att komponenter i ultraprocessade livsmedel, som raffinerade kolhydrater och tillsatta fetter, kan störa kroppens aptitreglering och få människor att konsumera fler kalorier utan att inse det. Detta leder i slutändan till långsiktiga hälsoproblem.

Hälsorisker kopplade till ultraprocessade livsmedel
Studien i The BMJ lyfte fram flera hälsorisker kopplade till ultrabearbetade livsmedel. Dessa kan kategoriseras enligt följande:

Dödlighet
Studien analyserade data från två långsiktiga undersökningar: Nurses’ Health Study (1984–2018) med 74 563 kvinnliga sjuksköterskor från 11 delstater i USA och Health Professionals Follow-up Study (1986–2018) med 39 501 manliga hälsoarbetare från hela landet.

Deltagarna, som vid studiens start inte hade någon tidigare historia av cancer, hjärt-kärlsjukdomar eller diabetes, lämnade uppdateringar om sin hälsa och livsstil vartannat år samt kostinformation vart fjärde år. Under uppföljningsperioden registrerade forskarna 48 193 dödsfall, inklusive:

  • 13 557 från cancer,
  • 11 416 från hjärt-kärlsjukdomar,
  • 3 926 från respiratoriska sjukdomar, och
  • 6 343 från neurodegenerativa sjukdomar.

Cancer
En studie publicerad i Nutrients fann att personer som konsumerar mer ultrabearbetade livsmedel hade 23 procents högre risk att utveckla huvud- och halscancer samt 24 procents högre risk för esofagealt adenokarcinom. Ett högre intag av ultrabearbetade livsmedel kopplades också till ökade risker för:

  • cancer generellt,
  • bröstcancer,
  • kolorektal cancer,
  • tumörer i centrala nervsystemet,
  • kronisk lymfatisk leukemi,
  • pankreascancer, och
  • prostatacancer.

Mental Hälsa
Enligt en studie från 2023, publicerad i JAMA Network Open, är hög konsumtion av ultrabearbetade livsmedel, särskilt de med artificiella sötningsmedel, kopplad till en ökad risk för depression. Även om den exakta mekanismen är oklar, tyder ny data på att artificiella sötningsmedel kan påverka hjärnfunktioner kopplade till depression.

Studien, som inkluderade ett stort urval och hög uppföljningsgrad, justerade för olika faktorer och använde validerade verktyg för kostbedömning.

Respiratorisk hälsa
Forskning från South Australian Health and Medical Research Institute och University of Adelaide visade att en kost rik på ultrabearbetade livsmedel avsevärt ökar risken för död i kroniska luftvägssjukdomar. Data från över 96 000 deltagare i USA (1999–2018) avslöjade att dieter som består av mer än 40 procent ultrabearbetade livsmedel ökade risken för död i kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) med 26 procent och den totala risken för död i kroniska luftvägssjukdomar, inklusive lungcancer, kronisk bronkit, emfysem och astma, med 10 procent.

Gastrointestinal hälsa
Det finns allt fler bevis som kopplar dieter med hög andel ultrabearbetade livsmedel till tarmsjukdomar, såsom inflammatorisk tarmsjukdom, kolorektal cancer och irritabel tarm (IBS).

Metabol hälsa
Ultraprocessade livsmedel, som ofta är rika på socker och ohälsosamma fetter, bidrar till insulinresistens och dålig blodsockerreglering. Dessa livsmedel har vanligtvis ett högt glykemiskt index och kan orsaka snabba blodsockertoppar, vilket leder till insulinresistens och typ 2-diabetes. Ökad konsumtion av ultraprocessade livsmedel är också kopplad till högre risker för bukfetma, högt blodsocker, metabolt syndrom, icke-alkoholrelaterad fettlever, övervikt, fetma och typ 2-diabetes.

Studier har funnit starka samband mellan konsumtion av ultraprocessade livsmedel och ökade risker för dödsfall relaterade till hjärtsjukdomar och ångest, med upp till 50 procents högre risk för kardiovaskulär dödlighet och 48–53 procents högre risk för att utveckla ångest och psykiska störningar.

Andra hälsorisker inkluderar:

  • 12 procents högre risk för typ 2-diabetes,
  • 21 procents ökad risk för dödlighet av alla orsaker,
  • 22 procents högre risk för depression, samt
  • 40–66 procents högre risk för hjärtsjukdomsrelaterade dödsfall, typ 2-diabetes, fetma och sömnproblem.

Att minska intaget av ultraprocessade livsmedel och välja näringsrika, naturliga alternativ är avgörande för att förbättra och upprätthålla god hälsa.

naturalnews.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här