Hypokretin, även kallat orexin, behövs för att vi ska vara vakna och det bidrar till uppmärksamhet. Det är varken bra att ha för mycket eller för lite av denna ”stimulant”. För mycket innebär tappad impulskontroll, och för lite leder till dåsighet och ouppmärksamhet. Motsatsen till hypokretin är adenosin. Det kan vara bra att veta då adenosin gör att man kan sova. Hypotesen är nog att de som lider av av vaccinskada (influensa) eller har drabbats av svininfluensa, har för låga värden av hypokretin.

Vi vet att H1NI-virusproteiner (som finns i alla influensavaccin) påminner starkt om kroppens hypokretin-receptorers ytprotein. Om kroppen bildar antikroppar mot detta virusprotein så kan felaktigt hypokretin-receptorerna angripas av immunförsvaret och man får då för låga nivåer av hypokretin. Det verkar vara huvudhypotesen när det gäller narkolepsi. Eller jag som inte förstår allt, har i vart fall förstått att antikroppar bildas mot H1N1 vid antingen influensavaccin eller om man drabbas av svininfluensan. Om man då har dessa antikroppar så kan de inte bara målsöka mot det elaka viruset utan även mot hypokretin-receptorerna på grund av likheterna.

Den numera framlidne professor Jonas Blomberg skrev följande i Socialmedicinsk tidskrift 2016: ”Att influensaantigen under speciella omständigheter kan orsaka autoimmunitet visas av de enstaka fallen av narkolepsi efter vaccination med influensavaccinet Pandemrix. Autoimmuniteten dödar då de celler i hjärnan som styr vakenhet. Endast
personer med en särskild genetisk predisposition drabbas.”

Blombergs hypotes var för övrigt länge att ME är en infektionsutlöst autoimmun sjukdom. Det torde kunna innebära att även vissa vaccin som skapar antikroppar även kan leda till ME.

Spekulationer finns att om man har för mycket av hypokretin så kan det likställas med spontan impulsivitet (brister i impulskontroll), dvs tillstånd som finns vid ADHD och även de som är påtända av kokain. Man har därför försökt testa antagonister till hypokretin för de med ADHD.

I denna studie användes läkemedlet Suvorexant. Studien gick till på det viset att man gav ett gäng råttor kokain och sedan Suvorexant som visade sig bromsa det impulsiva beteendet hos råttorna.

Av Mats Lindström

Läs mer på newsaboutdisease.com, Vaccinskadad eller drabbad av svininfluensan och har ME-diagnos?

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här