Under torsdagen frågades journalisten Matt Taibbi ut i den amerikanska kongressen om de så kallade Twitter-filerna, som avslöjar hur myndigheter och sociala medie-jättar som Twitter arbetade för att tysta debatten under covid.

Matt Taibbi är alltså den journalist som via en ”källa” i slutet av förra året fick frågan om han ville granska Twitter-filerna.

– Att säga att detta väckte stort allmänt intresse skulle vara en underdrift, förklarar han. Min dator såg ut som en spelautomat. Bara den första tweeten om blockeringen av Hunter Biden-nyheten registrerade 143 miljoner visningar och 30 miljoner engagemang.

Internet skulle demokratisera utbytet av information globalt, var tanken från början. Det skulle omöjliggöra alla försök att kontrollera informationsflödet, enligt Taibbi. Men Twitter-filerna avslöjar i stället ett massivt försök från maktelitens sida att ”förvandla internet till ett instrument för censur och social kontroll”, förklarar han vidare.

– Tyvärr verkar vår egen regering spela en huvudroll.

Detta görs med hjälp av massiva listor som innehåller namn på tiotusentals personer vars åsikter eller sympatier anses vara ”misinformation”, ”desinformation” eller ”felinformation”.

– Den senare termen är bara en eufemism för ”sant men obekvämt”, säger Matt Taibbi.

Personerna stängs sedan ofta av från plattformar. Att skapa sådana listor ”är onekligen en form av digital McCarthyism, menar journalisten.

Läs mer på swebbtv.se, Västvärlden på väg mot diktatur – införde ”tankepolis” under covid

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här