D-Vitamin kopplas ofta till många hälsofördelar såsom starka ben och tänder samt ett friskt immunsystem. Rapporter tyder också på att adekvata nivåer av D-vitamin kan hjälpa till att minska risken för depression. Men vetenskapen säger att D-vitamin kan erbjuda mer.

Enligt en nyligen genomförd studie av forskare från Kanada och Storbritannien kan tillskott av D-vitamin även hjälpa till att minska risken för demens. Demens är en samlingsterm för kognitiva problem som ofta plågar äldre vuxna, ofta kännetecknat av en försämrad förmåga att tänka, minnas eller fatta beslut. Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens och påverkar uppskattningsvis 6,9 miljoner amerikaner i åldern 65 och äldre idag.

D-vitamin: ett kraftfullt näringsämne för att förebygga demens

Många studier har länge rapporterat om kopplingen mellan brist på D-vitamin och demens. Till exempel analyserade en studie från 2014, publicerad i tidskriften Neurology, data från 1658 äldre vuxna och fann att brist på D-vitamin avsevärt ökade deras risk för all-cause demens och Alzheimers sjukdom. Trots denna koppling är potentialen för att tillskott av D-vitamin kan minska dessa risker fortfarande till stor del outforskad.

För att undersöka detta genomförde forskare från University of Calgary och University of Exeter en prospektiv kohortstudie för att undersöka effekterna av D-vitamin på förekomsten av demens. All data som användes i studien kom från National Alzheimer’s Coordination Center-databasen, en centraliserad datalagring för National Institute of Aging’s (NIA) Alzheimer’s Disease Research Centers (ADRC) Program, och erhölls från totalt 12 388 deltagare. Dessa individer var alla demensfria vid början av datainsamlingen (baslinjen).

Forskarna delade in deltagarna i två grupper: de med baslinjeexponering för D-vitamin och de utan, innan demens började. De undersökte också effekten av tre olika typer av D-vitamin-tillskott, nämligen kalcium–D-vitamin, kolekalciferol och ergokalciferol. De antog att intag av något av dessa vanliga D-vitamin-tillskott skulle vara förknippat med en lägre förekomst av demens.

Förutom ålder, kön, utbildning, ras, kognitiv diagnos och depression justerade forskarna också för apolipoprotein E (APOE) e4-status. APOE är ett protein som kombinerar med lipider för att bilda lipoproteiner, vilka ansvarar för att paketera och transportera kolesterol genom blodomloppet. APOE-genen har tre versioner, varav en (e4) har visat sig öka risken för att utveckla tidig Alzheimers sjukdom. APOE e4-allelen kan ärvas från en eller båda föräldrarna, vilket i det senare fallet resulterar i en ännu större risk för Alzheimers.

Dataanalyser avslöjade att exponering för någon form av D-vitamin var förknippad med betydligt längre demensfri överlevnad samt en lägre incidens av Alzheimers jämfört med ingen exponering. Faktum är att tillskott av D-vitamin minskade risken för demens bland deltagarna med 40 procent. Forskarna noterade också att effekterna av D-vitamin var betydligt större bland kvinnor än män och bland de med normal kognition än de med mild kognitiv nedsättning.

Slutligen noterade forskarna att ”effekten av D-vitamin på [demens] incidens skiljde sig signifikant mellan strata av kön, kognitiv status och APOE e4-status.” Specifikt var effekterna av D-vitamin-tillskott betydligt större bland individer som inte bar på APOE e4-genen än de som ärvt genen från antingen en eller båda föräldrarna.

Även om forskarna var osäkra på varför deltagarna besökte ett ADRC och varför de tog D-vitamin-tillskott, pekar deras resultat ändå på ”D-vitamin som en potentiell agent för att förebygga demens och ger ytterligare stöd för dess användning hos individer i riskzonen för [Alzheimers sjukdom] demens.”

D-vitamin är viktigt för hjärnfunktionen
I en tidigare studie publicerad i Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association undersökte forskare vid Tufts University i Massachusetts rollen för D-vitamin i hjärnan och varför en persons nivåer av D-vitamin har en stor inverkan på dennes kognitiva prestationer. Huvudförfattaren Kyla Shea, biträdande professor vid Friedman School of Nutrition Science and Policy vid Tufts, förklarade att de ”ville veta om D-vitamin ens är närvarande i hjärnan, och om det är så, hur dessa koncentrationer är kopplade till kognitiv nedgång.”

För att uppnå sitt mål undersökte forskarna hjärnprover insamlade från 209 deltagare i Rush Memory and Aging Project, en långsiktig studie vars mål var att identifiera postmortala index som länkar genetiska och miljömässiga riskfaktorer till utvecklingen av Alzheimers sjukdom. De letade efter D-vitamin i fyra olika regioner av den mänskliga hjärnan.

Två av dessa hjärnregioner är associerade med förändringar som observerats vid Alzheimers sjukdom, medan en är associerad med former av demens som har kopplats till blodflödet. Den sista regionen har ingen etablerad koppling till Alzheimers eller vaskulär sjukdomsrelaterad kognitiv nedgång.

Forskarna fann att D-vitamin är en naturlig komponent i hjärnvävnad. Faktum är att förekomsten av höga nivåer av D-vitamin i alla fyra regioner av hjärnan som de undersökte korrelerade med bättre hjärnprestationer och en 25 till 30 procent lägre risk för demens eller mild kognitiv nedsättning. Forskarna identifierade 25(OH)D3, eller kalcifediol, som den mest förekommande formen av D-vitamin i hjärnvävnad.

Otillräckliga nivåer av D-vitamin har visat sig ha en skadlig effekt på hjärnans struktur och funktion. Hos möss påverkar D-vitamin-brist inte bara deras inlärningsförmåga utan minskar också perineuronala nät i hippocampus, den del av hjärnan som är associerad med inlärning och minnesbildning. Dessa perineuronala nät sägs fungera som ställningar i hjärnan som hjälper till att stabilisera kopplingarna mellan hjärnceller (neuroner).

Forskare tror att otillräckliga nivåer av D-vitamin i hjärnan orsakar att dessa perineuronala nät försvagas, vilket gör dem mer mottagliga för nedbrytning av enzymer. Eftersom neuroner i hippocampus inte kan upprätthålla kopplingar utan dessa stödjande nät, blir kognitiva funktioner associerade med hippocampus, såsom inlärning, kort- och långtidsminne samt visuospatialt minne, försämrade. Detta är varför det är viktigt att upprätthålla hälsosamma nivåer av D-vitamin för hjärnans hälsa och funktion.

Trots dessa fynd varnar forskare vuxna för att ta stora doser av D-vitamin utan att först konsultera en vårdpersonal. För mycket D-vitamin kan orsaka att kalcium byggs upp i blodet – ett tillstånd känt som hyperkalcemi. D-vitamin-toxicitets kan också orsaka bensmärta och kalciumstenar i njurarna.

Det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin för vuxna i åldern 51 till 70 år är 15 mikrogram (mcg) eller 600 internationella enheter (IE). För vuxna som är 71 år och äldre är det rekommenderade dagliga intaget av D-vitamin 20 mcg eller 800 IE. Vuxna i åldern 19 till 50 år rekommenderas också att få 15 mcg eller 600 IE D-vitamin varje dag.

Två former av D-vitamin finns i livsmedel och tillskott: vitamin D2, eller ergokalciferol, och vitamin D3, eller kolekalciferol. Båda formerna av D-vitamin absorberas väl i tunntarmen.

naturalnews.com, Vill du förbättra hjärnhälsan och förebygga demens? Tillskott av D-vitamin är nyckeln, säger studie

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här