Immunförsvaret är kroppens bästa vän! Det är immunförsvaret som håller oss friska och skyddar oss mot förkylningar och andra åkommor. Ett nedsatt immunförsvar gör att man blir mer utsatt för att drabbas av infektioner och virussjukdomar. Detta vill man så klart undvika och just därför är det viktigt att sköta om och vårda sitt immunförsvar, så att det fungerar på topp. Här ger vi en liten snabbguide kring hur du ger immunsvaret en liten boost så att du kan njuta av en friskare och härligare vardag.

Vitaminer – immunförsvarets bästa vän

Det är otroligt viktigt att få i sig alla nödvändiga vitaminer för att immunförsvaret ska kunna fungerar på topp. Vissa vitaminer har visat sig gynna immunsystemet mer än andra, och det kan vara värt att ta dessa som tillskott under perioder där många är sjuka, så att man inte riskerar ett otrevligt underskott i vitamindepåerna.

  • C-vitamin – kungen av vitaminer när det gäller att förstärka immunförsvaret. Mängder av undersökningar har visat att underskott av just Vitamin C gör att man blir sjuk lättare. Du kan ta C-vitamin som kosttillskott, men det bästa är att få i sig C-vitamin på naturlig väg – du hittar höga halter i apelsiner, grapefrukt, paprika och broccoli.
  • Vitamin B6. En mycket viktig komponent för att stödja de biologiska funktionerna som skapar ett starkt immunförsvar. Du hittar Vitamin B6 i kyckling, lax, tonfisk och kikärtor.
  • E-vitamin. En kraftfull antioxidant som hjälper dig motstå infektioner. Finns som tillskott eller i födoämnen som nötter, frön och spenat.

Testa kosttillskott

Det finns mängder av intressanta kosttillskott på marknaden som man kan testa och som många påstår hjälper immunsystemet. Ett exempel är den allt mer populära CBD-oljan. Ämnet CBD har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper, vilket är avgörande när det handlar om att hjälpa kroppen bekämpa infektioner. Många vittnar dessutom om oljans avstressande egenskaper, vilket i sig innebär en indirekt fördel för att gynna immunförsvaret – då just stress är något som gör oss sjuka i allt högre grad. Det är enkelt att köp CBD-olja på nätet så att du kan testa produkten på egen hand.

En hälsosam livsstil är bra för immunförsvaret

Om du mår bra, så mår immunförsvaret bra. Saker som stress, överdriven konsumtion alkohol, stillasittande och dålig sömn påverkar samtliga immunförsvaret negativt. Om du känner att något av dessa gäller dig så är det en bra ide att se över din livsstil för ett sundare liv, utan återkommande sjukdomar. Testa att gå en snabb promenad på 30 minuter en gång om dagen, gärna på morgonen så du får en riktigt skön start på dagen. Inkludera mer frukt och grönt i kosten och dra ner på alkoholen. Försök att reducera stress från arbetet och andra saker i vardagen – ett balanserat liv är bra för hälsan.

En annan viktig sak, som förtjänar en egen paragraf, är sömnen. Om du sover för lite så kommer det garanterat påverka immunförsvaret negativt i långa loppet. Se till att koppla av på kvällen så att du kan somna, och att få dina 8 timmar. Det gör underverk för kropp och själ.