Te har använts som medicin i århundraden. Även om grönt och svart te ofta är hälsosamt, är vitt te det minst bearbetade teet och har den högsta antioxidantnivån. Forskning vid Kingston University visar att det traditionella vita teet minskar risken för cancer, artrit samt bekämpar hudens åldrande, säger professor Declan Naughton.
Vitt te är en gammal dryck som har glömts bort i takt med att läkemedelsindustrin vuxit fram och ändå är det ett av de mest kraftfulla naturliga antiinflammatoriska medlen, säger Kingston University forskare i London.
Det tillverkas av växten Camellia sinensis. Blad och knoppar plockas precis innan de är helt öppna, när de är täckta av fint vitt hår. Det är härifrån som vitt te har fått sitt namn.
Grönt te och svart te tillverkas också av växten Camellia sinensis, men olika behandlingsmetoder ger dem deras unika smaker och aromer. Vitt te är det minst behandlade av de tre tesorterna. Teet torkas vid en temperatur strax under 40 grader Celsius innan det finsorteras.
Eftersom det vita teet inte värmebehandlas, bevaras alla vitaminer. Färskt vitt te har därför ett mycket högt innehåll av antioxidanter – ungefär tre gånger så högt som de flesta gröna tesorterna har. Detta tros vara en anledning till att studier har kopplat drycken till många hälsofördelar.
Antioxidanter är ämnen som skyddar kroppen från skador av fria radikaler. Fria radikaler skapar förödelse i kroppen, skadar DNA och accelererar åldrandet. Antioxidanter fångar upp dem och neutraliserar dem. Drycken är fullt av dessa skyddande näringsämnen och hjälper till att minska kroniska inflammationer.
Fria radikaler är kopplade till åldrande, kroniska inflammationer, ett försvagat immunsystem och en mängd skadliga sjukdomar. Vitt te verkar vara en av de bästa sorterna för att bekämpa fria radikaler.
Läs mer på tv-helse.se