Den globalistiska Världshälsoorganisationen (WHO) står nu inför en existentiell kris efter nedskärningar i finansieringen och USA:s president Donald Trumps tillkännagivande om att Washington kommer att dra sig ur det globala hälsoorganet.

Ett konfidentiellt PM som Reuters fått tillgång till avslöjar att FN-organet, baserat i Genève, förbereder sig på att minska sin budget med 21 procent och skära ner personalstyrkan. PM:et kom efter att USA – WHO:s största bidragsgivare – formellt drog sig ur under Trump i januari. Sedan dess har WHO desperat försökt hitta alternativ finansiering – bland annat genom en misslyckad offentlig insamlingskampanj.

Det interna WHO-dokumentet, daterat den 28:e mars, undertecknades av generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus. Tedros erkänner rakt på sak i dokumentet att organisationen ”inte har något annat val än att minska omfattningen av vårt arbete och vår personalstyrka” efter USA:s avhopp.

Enligt PM:et kommer budgeten för 2026 till 2027 att minskas från ursprungliga 5,3 miljarder dollar till 4,2 miljarder dollar. Personalneddragningar förväntas också på alla nivåer, inklusive i den högsta ledningen i Genève. WHO har 25 procent av sina 9 473 anställda på sitt schweiziska huvudkontor.

Trump motiverade USA:s utträde ur WHO med att han anklagade det globala hälsoorganet för att ha misskött hanteringen av covid-19 och för att ha böjt sig för Kina. Enligt Reuters har utträdet lämnat ett häpnadsväckande underskott på 706 miljoner dollar i WHO:s budget för 2024 till 2025.

WHO:s panikartade reaktion illustrerades tydligt av Maria Van Kerkhove, teknisk ledare för covid-19, som vände sig till sociala medier för att vädja om offentliga donationer. Tyvärr samlade hennes offentliga insamling med ett ambitiöst mål på en miljard dollar endast in blygsamma 23 000 dollar – ett bevis på att det globala stödet för WHO har försvunnit.

Kina betalar småslantar, USA bränner miljarder
I en presidentorder som undertecknades kort efter att han tillträdde i januari, fördömde Trump WHO:s ”orimligt betungande betalningar” som påtvingades USA, medan Kina tilläts bidra med en bråkdel av vad Amerika gjorde.

Medan Washington förväntades tillhandahålla 442 miljoner dollar i frivillig finansiering för 2024 till 2025, lovade Peking endast 2,5 miljoner dollar. Även i obligatoriska bidrag var skillnaden påtaglig: USA betalade 264 miljoner dollar jämfört med Kinas 181 miljoner.

WHO:s trovärdighet har urholkats ytterligare av dess underdåniga hållning gentemot Peking under pandemin. Trots Kinas motarbete mot utredningar om covid-19:s ursprung, berömde WHO-tjänstemän initialt Kinas nedstängningar som ”den mest ambitiösa, snabbrörliga och aggressiva sjukdomsbekämpningsinsatsen i historien”. Senare, under kinesiskt tryck, avfärdade organisationen teorin om ett laboratorieläckage som ”extremt osannolik”.

Som Van Kerkhove själv medgav i en intervju med tidskriften Science i januari, har Kina upprepade gånger förhindrat tillgång till information om tidiga fall och laboratorieforskning. Ändå fortsätter WHO att skydda Peking från ansvar.

USA:s utträde har orsakat svallvågor genom globala hälsoprogram, särskilt de som bekämpar hiv, tuberkulos och andra infektionssjukdomar, vilka i stor utsträckning förlitade sig på amerikansk finansiering. Men Trumps order gör det tydligt att Washington kommer att omdirigera resurser till mer ansvarstagande partners, och kringgå WHO:s ineffektivitet.

Med en kollapsande budget och ett raserat rykte står WHO nu inför en uppgörelse. När organisationen febrilt försöker prioritera sina krympande resurser, ifrågasätter världen om WHO – en institution som satte politik framför vetenskap – överhuvudtaget förtjänar att överleva.

naturalnews.com, WHO i kris – förbereder sig för nedskärningar efter USA:s tillbakadragande och finansieringsproblem

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här