Året 2022 passerar bakom oss i snabb fart. Julstöket är i full gång och julpyntet uppe i alla fönster. Vad hände? Tanken dyker upp i mitt huvud. Vad har vi egentligen åstadkommit under åren som gått? Stundvis kändes det som om vi hade kommit någonstans. Folk marscherade på gator och torg och den ena demonstrationen avtog den andra. Men vad landade allt i? Blev det någon förändring?

Intresset verkade lagt sig till den grad att nya grundlagsändringar genomförts utan mycket protester. Yttrandefrihet. Vad ska det vara bra för när man har energipriserna som ökar lavinartat? Det är säkert Putins fel säger farmor som har läst senaste framsidan på dagens nyheter. Sverige storsatsar på att riva de kraftverk som fortfarande har möjlighet att vända situationen. Kostnader på över en biljon dollar läste jag just på vaken.se, för de ökade energipriserna. Var tror folk att pengarna kommer ifrån kan man undra?

Innan corona så fanns det inte nog med pengar för att satsa på varken pensionärer eller ungdomar, allt var slut. Tomt i kassan. Men vips så kunde vi hosta upp miljarder efter miljarder som vi kastade ned i ett bottenlöst hål i form av verkningslösa PCR-tester, nedstängningar av företag mm. Sedan hjälpte dessa storsatsningar även till att skapa arbetslöshet och ytterligare plåga de stakars pensionärerna som låses inne på hemmet utan möjlighet att träffa varken barn eller barnbarn. Bra investering!

Men sen kom ju kriget. Klar att man kan hosta upp ytterligare några miljarder som vi kan ge bort till legoknektar som bombar hela Ukraina sönder och samman. Men för en god sak så klart! Det vore ju hemskt om ryssen plötsligt var mitt i Europa. Inte för att ryssen har gjort så mycket på senaste tiden men dom är säkert onda. Det har vi ju lärt oss. Klart vi håller på NATO. De har ju inte dödat mer än några dussin miljoner civila genom att underblåsa konflikter kors och tvärs.

Är NATO den goda polisen, ryssen den onda. Men vad har de för plan? Mitt konspiratoriska tänkande lyser upp. Är tanken att helt enkelt röja upp Europa ett land i taget så att det blir lättare att anlägga nya gruvor, ta över vital åkermark och bygga ny lyxvillor längs med havet? Tanken har slagit mig. Ryska oligarker på ena sidan, amerikanska på andra sidan. Svensson håller i hatten och tittar på julkalendern.

Borde inte folket vara ursinniga efter detta vårdslösa slöseri och uttryckliga galenskap? Var är alla? Jag konstaterade just häromdagen, åter en gång, att det politiska intresset är helt uttömt. Finns det ens opposition i dagen kultur? Peter Wahlbeck står ensam i fronten och raljerar, men vilka står bakom honom? Peter Siepen gjorde i och för sig ett ganska magstarka uttalande häromdan. Måste ringa upp honom och kolla om han har gått ur garderoben nu. Bättre sent än aldrig.

Det var andra puckar förr i tiden. Kommer ni ihåg den politiska kontext som proggen utvecklades ur? Inte jag heller, men jag har hört rykten om att det kunde vara mycket politiskt, och en del bra låttexter har man ju hört. Idag blir man dock av med jobbet om man höjer rösten. Pratade med Mikael Wiehe i somras. Frågade lite om hans politiska ställning men fick ett snabbt svar att han inte villa associeras med oss. Tror inte att han var rädd att säga sanningen, mer troligt att han köpt propagandan som målar ut ”såna som jag” till att vara högerextrema antisemiter. Att dom inte kopplar att om en låt som staten och kapitalet kom ut idag så skulle den bli uthängd i Expo som en antisemitisk konspiration den med.

Nej. Man får ju hoppas på att det vänder snart. Att folk tar sig i kragen och vaknar upp. Det räcker inte med att fatta saker, vi måste ju organisera oss på bred front. Enda sättet att göra det är att mobilisera viktiga personer som kulturarbetare och kändisar. Nästa år tänker jag att det blir fokus. Vi får ta och underhålla alla våra småkändisar och hjälpa dem att våga lita på sig själva och sanningen. Sen börjar vi festivalen. En hejdundrande fest hela året där vi borstar av oss all meningslös propaganda och mobiliserar massorna. Folket har ju fått nog, men de behöver en spark i röven, och en grogg i handen. Sen tar vi tillbaka skutan, återställer välfärden och sätter alla politiker i personlig konkurs. Lätt som en plätt!

God Jul
Mikael Cromsjö ~ 2022: Vad hände?
Vaken.se
Vakenmanifestet.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här