När aktiespekulanten Alessio Rastani bjöds in till BBC för att prata om den ekonomiska räddningsplanen för Europa chockade han programledarna genom att säga att det inte är regeringar som styr världen utan investeringsbanker som Goldman Sachs. Han sa också att han hoppas på en ny recession att kunna slå mynt av. TV-intervjun med den frispråkige spekulanten spreds blixtsnabbt och retade folk i en värld där de flesta inte bara sitter upp över öronen i bostadslån utan dessutom med sina pensionsbesparingar på börsen.

Ganska snart dök det upp uppgifter om att det hela var en bluff och att Rastani tillhörde aktivitetsgruppen The Yes Men som via mediala knep försöker sätta fokus på viktiga sociala frågor. Som en av tidernas värsta industriolyckor i indiska Bhopal där tusentals invalidiserades för livet och många miste livet men ansvariga företaget Union Carbide var ovilliga kompensera folket annat än med småsummor. Påståendet att han tillhör gruppen avfärdades dock av både Yes Men, BBC och Rastani själv.

Forbes Magazine, som brukar lista de rikaste människorna i världen ringde upp Alessio Rastani och frågade ut honom angående uppståndelsen. Rastani var rätt förvånad att det hela fått så stor uppmärksamhet och sa bland annat:

”Jag trodde att alla redan visste sånt här. De stora höjdarna med kapital styr världen, jag trodde inte att det var en nyhet.”

När så andra medier började undersöka Rastanis bakgrund och kom fram till att han inte var anställd av någon bank eller firma och ägnade mer tid åt föreläsningar än aktiespekulation kom det snart en lång radda artiklar som misskrediterade Rastani. Man sa att han var för inkompetent för att uttala sig och därför inte skulle tas på allvar. BBC NEWS-Magazine tog då kontakt med Geraint Anderson, som i flera år arbetade som aktieanalytiker i ”The City” i London, ett av världen mäktigaste finanscentra. Anderson var rankad som den fjärde främste analytikern bland de hundra bästa och BBC bad honom att utvärdera det Rastani sagt.

”När Rastani påstod att en persons lidande är en annan persons vinst var han bara ovanligt ärlig”, förklarade Anderson. ”The City är full av hänsynslösa, smarta människor vars enda ambition är att fylla sina fickor. Det enda som förvånar mig är att han bröt mot den outtalade konsensus som finns att inte prata om det så ärligt.” BBC NEWS Magazine lät även Julia Finch, affärsredaktör för The Guardian och Observer analysera Rastanis ord. Hon medger att Rastanis uppfattning delas av andra spekulanter och säger:

”Paraplyförsäljare hoppas på regn och glassförsäljare på varmt väder. Vissa näringsidkare kommer att be för en recession, men bara de som inte tar någon hänsyn till den övriga världen runt omkring dem.”

Rastani hävdade också att de stora fondbolagen inte tror på räddningsplanen för euron och att investmentbankernas företag inte hade någon tilltro till de europeiska ledarnas förmåga att skapa långsiktig stabilitet för den gemensamma valutan. Anderson menar dock att detta är ett djärvt påstående och säger att om de stora fonderna verkligen trodde det skulle de investera mycket mer i kontanter och obligationer. Finch säger att det inte är helt klart vilken form räddningsplanen kommer att ta.

Rastani hävdade också att euron kommer att krascha. Anderson menar att om alla i ”The City” trodde att euron var dömd så skulle den nu stå 10-20 procent lägre gentemot andra valutor i världen. Julia Finch säger att europrojektet visserligen testas till yttersta gränsen men att man kommer att göra allt för att säkerställa dess framtid. ”Om euron faller isär blir konsekvenserna i och utanför Europa enorma,” säger hon. På Rastanis påstående att vem som helst kan tjäna pengar på en recession svarar Anderson att: ”Ja, det är möjligt att tjäna pengar i en lågkonjunktur men i allmänhet bara om du har kontanter tillgängliga direkt.”

Finch säger att man också kan använda så kallad ”spread betting”, (ett så kallat kostnadseffektivt sätt att handla på de finansiella marknaderna där du spekulerar i hur aktier, index, råvaror och olika tillgångar kommer att utveckla sig, utan en traditionell mäklare, en metod som kan generera betydande vinster på både stigande och fallande marknader.) ”Men du behöver mycket pengar, och jag skulle säga att 99 procent av alla människor förlorar pengar i en lågkonjunktur”, svarar Finch som dock medger att det alltid kommer finnas möjligheter tjäna pengar i en recession:

”Fröet till förmögenheter frodas ofta i ekonomiskt hårda tider men försök säga det till en familj med amorteringar och barn som plötsligt står arbetslösa, att de kan tjäna pengar på recessionen. Eller till den en miljon unga som står utan jobb och utbildning.”

Rastanis påstående att miljoner människors besparingar kommer försvinna avfärdar Anderson som domedagstrams medan Finch hänvisar till hur regeringen gick in och såg till att rädda folks besparingar 2008. På Alessio Rastanis påstående att det inte är regeringar som styr världen utan Goldman Sachs svarar Anderson att Federal Reserves ordförande Bernanke påverkar marknaden när han sätter räntan i USA precis som Kinas ekonomi påverkar.

Anderson tillstår dock att regeringar kan visa sig rätt maktlösa om de försöker utmana de finansiella institutionerna. Finch i sin tur medger att Goldman Sachs förmodligen har tillåtits ha för mycket inflytande. Varför hon reserverade sig med ett ”förmodligen” kan man ju fråga sig. TV-bolaget CNN i USA bjöd i alla fall in Rastani efter uppståndelsen och i intervjun så förklarade han att han inte gjorde sina uttalanden för att väcka uppmärksamhet och att han menade vartenda ord han sa:

Redan 2009 så skrev den prisbelönte journalisten Matt Taibbi på Rolling Stone artikeln ”The Great American Bubble Machine” där han bland annat hävdade att Goldman Sachs varit med och konstruerat varje stor marknadsmanipulation sedan den stora depressionen och att de kommer göra det igen. Taibbi skrev om hur Bush förre finansminister Henry Paulson, före detta Goldman Sachs, såg till att miljontals dollar av skattebetalarnas pengar åkte ner i fickorna på hans gamla vänner. Paulson var inte den ende i Bush kabinett från Goldman Sachs och listan på folk med band till Goldman i Obamas regering är så lång att den inte får plats här så jag länkar till den i slutet.

”Organiserad girighet besegrar alltid oorganiserad demokrati,” förklarade Taibbi klarsynt och levererade även följande salva i sin berömda artikel:

”Det första du behöver veta om Goldman Sachs är att de är överallt. Världens mest kraftfulla investmentbank är en stor vampyr som likt en bläckfisk lindad runt ansiktet på mänskligheten, obevekligt styr sin blodsugartentakel mot allt som luktar pengar.”

Fler källor:
”Trader Or Prankster? We Called Alessio Rastani And Asked”, Emily Lambert, Forbes

”Maverick trader: Was what he said actually right?”, Julian Joyce, BBC News

”The Great American Bubble Machine”, Matt Taibbi, Rolling Stone Politics

”A List of Goldman Sachs People in the Obama Government: Names Attached to the Giant Squid’s Tentacles”, fflambeau, FireDogLake

Av: Michael Delavante

Originalartikel

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här