Det kontroversiella israeliska företaget NSO Group kan snart vara ett minne blott. Samtidigt är hackingindustrin större än någonsin, där allt fler privata aktörer som säljer övervakningsteknologi till korrupta stater dyker upp – och där många regimer lägger allt större resurser på att bygga upp sin digitala övervaknings- och spionapparat.

Cybersäkerhetsexperten Patrick Howell O’Neill på MIT Technology Review menar att det israeliska säkerhetsbolaget NSO Group, ökänt för spionprogrammet Pegasus, snart kan sluta existera.

Företaget, vars teknik kopplats ihop med avlyssningsskandaler och hackerattacker mot diplomater, politiker, dissidenter och journalister, kan snart komma att köpas upp av det amerikanska techbolaget L3 Harris som bland annat producerar militär utrustning åt den amerikanska armén.

O’Neill påpekar att affären ännu inte är klar, men att om den går igenom så kommer det att innebära att NSO Groups kontroversiella spionteknologi nu blir L3 Harris egendom – ett bolag som redan har sin egen ”offensiva cyberdivision”.

Skribenten konstaterar vidare att ”hackingindustrin” ser mycket annorlunda ut jämfört med för bara ett år tillbaka – delvis eftersom USA infört sanktioner mot NSO Group efter att ha kommit fram till att företagets programvara Pegasus används för att avlyssna journalister, människorättsaktivister och regeringsföreträdare runt om i världen.

Läs mer på nyadagbladet.se, Aktörerna inom spionteknologi blir allt fler

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här