Ett nytt mat-fenomen växer fram i Europa. Friganism innebär att ta tillvara på den mat som slängs från livsmedelsbutiker. Här följer en kort artikel med praktisk information om friganism.

Allt du behöver veta om friganism och frimat

Friganism är en snabbt växande ideologi och livsstil. Friganismen kan anses utgöra en vidareutveckling av veganism.

Veganer tar avstånd från människans utnyttjande och förslavande av djur. Av den anledningen strävar de efter att helt undvika animalisk mat och andra animaliska produkter. Veganismen är också starkt förknippad med en omfattande miljöhänsyn, antikonsumerism, och antikapitalism.

Friganer delar många av veganernas åsikter och förhållningssätt, men deras inställning till mat är annorlunda.

Friganer anser inte nödvändigtvis att animalisk mat är förkastligt, det kan finnas tillfällen då animalisk mat är försvarbar. Vidare är friganer starkt kritiska till att maten kommersialiserats i så stor utsträckning som idag. Friganer strävar efter att kringgå den kommersiella maten, genom att äta fritt tillgänglig mat. Friganer försöker undvika att köpa mat.

Idag slängs ofantliga mängder mat. Det största slöseriet sker i de enskilda hemmen. Ungefär en fjärdedel av all mat som köps av slutkonsumenter slängs. Den största anledningen är att maten är innesluten i förpackningar och att dessa förpackningar är för stora. De flesta hushåll i Sverige är ensamhushåll, men våra matbutiker säljer förpackningar som är mer lämpade för barnfamiljer.

Matbutikerna slänger också enorma mängder mat. Friganerna anser att det är djupt omoraliskt. Det är ofta bra mat, men som kanske har något skönhetsfel eller bäst-före-datumet har gått ut.

Friganer tar mat ur butikers sopor och det är det de är mest kända för. Detta är också en viktig anledning till att många friganer äter animalisk mat. Det är bättre att äta kött som annars bara skulle slängas än att äta soja, som måste odlas, transporteras, processas, förpackas osv…

Dela med dig, ty:
Frimat är den bästa maten!

Hur man skaffar frimat, en praktisk guide

Alla butiker som säljer mat slänger mat. Det är mycket stora mängder som kunderna inte vill betala för. Det är allt ifrån buckliga konservburkar, en kartong med ägg där ett ägg spruckit, trötta grönsaker, kött och bröd.

Det slängs mest grönsaker och frukt. Kunderna är mycket kräsna och vägrar betala för mogna bananer, mogen mango osv. De flesta kunder tittar på bäst-före-datumet hellre än att faktiskt titta på maten.

Så gå nu en promenad och titta efter hur butikerna i ditt närområde hanterar sopor. Står det en container på baksidan? Några soptunnor? Alldeles säkert finns det mycket bra mat i dem. Gå och titta!

Den bästa tidpunkten att leta efter frimat är efter stängning (21-23). Vill du undvika att bli sedd är det bäst att gå vid 1-tiden på natten, då det är som mörkast. Du behöver en liten, men ljusstark ficklampa.

Bagerier har helt andra tider. De bakar på nätterna och går hem vid 17-tiden.

Du kommer att bli kladdig och ibland är det ganska ofräscht, så du kommer vilja ha med dig en handduk som du kan torka av händerna på. Gummihandskar underlättar. Och naturligtvis, kläder och skor som du inte är rädd om.

På vissa ställen är containrarna låsta. Det vanligaste är att de är låsta med hjälp av kedjor och hänglås. Dessa kan öppnas med bågfil eller bultsax.

Ofta har butikspersonalen gått runt i butiken med en sopsäck och slängt vad det nu är de vill slänga i den. Sedan slänger de hela sopsäcken i en container på baksidan av butiken. Hittar du sådana sopsäckar har du tur! Man kan hitta allt möjligt bra i dem.

En sax är bra att ha med för att kunna klippa upp sopsäckar och förpackningar. Ta med några plastpåsar att bära hem maten i.

Mikrobiologi för friganer

Är det farligt att äta mat ur sopor? Det kan vara mycket farligt, men med lite kunskap kan man undvika fällorna. Du bör känna till dessa mikroorganismer:

Escherichia coli, som är en vanlig tarmbakterie. Din tjocktarm och avföring är full med coli-bakterier. Om avföring på något sätt kommit i kontakt med mat drabbas man av magsjuka i ett par dagar. Det är obehagligt, men inte särskilt farligt.

Yersinia, är en annan bakterie som lever på frukt och grönsaker. Bakterien orsakar yersinios (feber, magsmärta, diarré). Bakterien tål både låga och höga temperaturer (2-60 °C). Yersinia tål inte syre.

Clostridium bolutinum, Orsakar botulism som leder till förlamning och som är en dödlig sjukdom. Bakterien finns naturligt i våt jord. Den tål inte syre.

Lactobacillus, är mjölksyrabakterier som lever i mejerivaror. De finns naturligt på människokroppen och är ofarliga. De bildar mjölksyra och gör så att mjölk och smör härsknar. Maten kan bli sur och dålig, men är inte farlig.

Salmonella, orsakar salmonellios, med feber, magsmärtor, kräkningaroch diarré 12-72 timmar efter smittotillfället. Salmonella kan finnas i animalisk mat som kyckling, ägg och fläsk.

Shigella, orsakar shigellios med feber, kramper, kräkningar och diarré. I svåra fall dystenteri som är dödlig. Shigella smittar genom att maten blivit förerenad med avföring. De vanligaste smittade produkterna är färdigblandade sallader och grönsaker. Smitta kan enkelt förebyggas med god hygien.

Vibrio vulnificus, är en bakterie som kan finnas i musslor och skaldjur. Orsakar kräkningar och diarré.

Campylobacter, är en grupp bakterier som orsakar vanlig magsjuka. Vanligaste sättet att smittas är att maten är förorenad av avföring eller annan smuts eller att maten inte är ordentligt tillagad.

Mögel, är olika typer av svampar. Många mögel bildar giftiga mykotoxiner. De bildar också mikroskopiska sporer som kan ses som ett fint damm. Det är farligt att andas in dammet.
Aspergillus, är en vanlig mögelart som finns överallt. De kan bilda aflatoxin som orsakar levercancer. Särskilt farligt är mögliga nötter, mjöl, ris och kryddor.

Om du är försiktig och skaffar dig kunskap om matförgiftning och dessa bakterier bör du vara helt säker.

Hygien för friganer

Det finns några viktiga saker att förhålla sig till om man ska bli framgångsrik i sitt matletande.

Det är svårt att göra ett bra urval på plats, vid soptunnan. Titta på maten och känn på den. Lukta eller smaka aldrig på något direkt ur soptunnan!

Om det verkar bra så ta med det hem. Du kommer troligen hitta mer än du kan bära, så ta bara det bästa.

Väl hemma gäller det att så snabbt som möjligt sortera maten och välja vad du vill behålla. Ta en sak i taget, titta noggrant och leta efter hål i förpackningen och mögel. Om det ser bra ut så skölj av det under rinnande vatten. Diskmedel kan hjälpa. Väteperoxid (3%) och alcogel (se nedan) dödar effektivt bakterier.

Lukta! Luktsinnet har utvecklats under hundratusentals år och evolutionen har gett dig en näsa som är fantastiskt bra på att upptäcka förruttnelse. När organiskt material ruttnar bildas ett antal olika ämnen. Några viktiga är putrecine, kadaverine, dimetylsulfid och vätesulfid. Dessa ämnen är den mänskliga näsan extremt känslig för! Luktsinnet är ditt bästa redskap för att hitta bra mat. Så lukta noga och länge.

Ät inget som luktar eller smakar konstigt!

Sedan gäller det att få eventuella bakterier som är kvar att sluta växa. Kyl därför maten så snabbt som möjligt.

Vi som tar mat ur soptunnor måste vara extra noga med hygienen under matlagning. Se till att ditt kök är rent och desinficera diskbänk och skärbrädor.

Alcogel 85 är ett utmärkt desinficeringsmedel som innehåller 85% alkohol och ett geleringsämne. Finns att köpa på apoteket och är mycket drygt.

Vissa produkter är farligare ändra

Här följer en lista över produkter man bör vara särskilt försiktig med.

Kyckling, kan vara smittat med salmonella eller campylobacter. Kyckling måste vara helt fräsch om man ska äta den. Tvätta kycklingen noga och som alltid, den måste vara helt genomstekt.

Köttfärs, bör undvikas helt. Köttfärs har en mycket stor yta som bakterier kan växa på och det är omöjligt att tvätta köttfärs.

Nötter, är livsfarliga om de är mögliga! Mögel som växer på nötter är cancerframkallande. Ät bara helt fräscha nötter.

Musslor och skaldjur, innehåller ofta Vibrio-bakterier och bör undvikas.
Bladsallat, har stor yta som bakterier kan växa på.

Isbergssallat, är ofta inpackad i plast vilket skapar en fuktig miljö som bakterier gillar, och de har stor yta att växa på. Svår att tvätta ordentligt.

Vissa särskilt bra produkter

Konserver, kan vara buckliga och sakna etikett, men så länge förpackningen är obruten är innehållet sterilt.

Mejeriprodukter, kan visserligen härskna, men så länge de smakar bra är de bra.
Ost, kan mögla, men möglet sprider sig inte. Skär bort mögliga delar, resten ska vara ok.
Grönsaker, slängs ofta bara för att utseendet inte är perfekt.
Frukt, blir ofta mjuk och ruttnar/möglar men det mesta är fullt ätbart.
Mango, är en favorit! Man kan ofta hitta perfekt mogen mango, bara att skölja av och njuta!

Citrusfrukter, säljs ofta i nät. Om en frukt i nätet blir dålig slängs alla.
Körsbärstomater, säljs i små plastkorgar. När en tomat är dålig slängs hela korgen.
Meloner, kan vara mjuka och dåliga på en sida. Skär bort det dåliga och njut av resten.
Bananer, mängder av bananer slängs bara för att folk verkar föredra omogna bananer.
Rädisor, slängs när blasten vissnat.

Ägg, ett sprucket och sex-packet slängs… fem ägg till dig!
Kaffe, så länge vakuumförpackningen är intakt är kaffet som nytt.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här