Utan att specificera vad som skulle vara farligt så citeras statsepidemiologen Anders Tegnell i SVT.se med hans påstående om att folk allvarligt kan skadas av kolloidalt silver. Påståendet känns märkligt eftersom kolloidalt silver i olika former säljs i Sverige i bland annat hälsokostbutiker, och utanför EU kan man i många länder, bland annat i USA, marknadsföra det som ett kosttillskott som är stödjande för immunförsvaret.

Bland annat den stora varuhuskedjan Walmart i USA säljer det med beskrivningen ”Immune system support” på förpackningen och med detta i sin beskrivning ”This solution is the #1 choice for thousands of doctors, medical professionals, and families.” Walmart lade nyligen en stor beställning på en miljon liter amerikansk tillverkare av kolloidalt silver.

Nu kanske inte Anders Tegnell har satt sig in i hur kolloidalt silver fungerar, men hur kan ha då uttala sig om att man kan skada sig allvarligt av det?

Samtalet från år 2014 som har blivit omtalat i sociala medier där Anders Tegnell säger ”att kolloidalt silver fungerar på de flesta virus är känt” går att lyssna på i sin helhet här:

 

Michael Zazzio som var den som samtalade med Anders Tegnell ringde utifrån sitt redaktörskap i National Health Federation Sweden och deras tidning Hälsofrihet. Han är idag även chefredaktör för tidskriften 2000-talets Vetenskap.

I ett mail som nyligen har skickats till Anders Tegnell påpekar Michael Zazzio följande:

”För drygt fem år sedan talades du och jag vid om kolloidalt silver och ebolaepidemin nere i Västafrika. Du sade då att du kände till att kolloidalt silver fungerar på de flesta virus.

Jag har noterat att varken Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för Samhällsberedskap eller 1177 i dag informerar om att kolloidalt silver är virusdödande och således har potentialen att förebygga smitta samt rädda liv och eventuellt även skydda mot organskador som orsakas av virusangrepp. Inte heller informerar vare sig de uppräknade myndigheterna eller den offentliga sjukvården om att höga doser C-vitamin kan rädda liv vid allvarliga infektionstillstånd. Att både C-, D3- och K2-vitamin stärker immunförsvaret finns det inte heller någon information om i anslutning till coronavirus-informationen.

När det nu handlar om att förebygga smitta och i förlängningen rädda liv, så finns det ingenting som rättfärdigar underlåtelse med avseende på upplysning av det svenska folket om sådana behandlingsmetoder som kan vara värda att pröva. Sjukvården har för övrigt ingen vetenskapligt baserad behandling att ta till.”

Vaken har genom åren publicerat många artiklar om kolloidalt silver. Om det hade varit så att produkten verkligen skulle ha varit farlig, så hade den troligtvis aldrig kunnat säljas, varken i Sverige, USA eller i resten av världen p.g.a. redan hård reglering. Det finns många studier på att kolloidalt silver kan döda parasiter, svampar, bakterier och virus. Vi känner inte till några studier på just coronaviruset sars-cov-2 men bland annat USAs militär har rekommenderat det i användning mot SARS som är ett annat coronavirus.

Här är en studie gjort på influensaviruset H3N2: ncbi.nlm.nih.gov

Eftersom coronaviruset sars-cov-2 påverkar lungorna negativt så är det en bra idé att använda en nebulisator eller en luftfuktare för att omvandla kolloidalt silver till en aerosol som man omväxlande drar in genom näsan och munnen. Man behandlar då bihålorna respektive lungorna med de silverjoner och silvernanopartiklar som följer med den kalla dimma som skapas genom ett ultraljudsmembran.

Har du aldrig sett en nebulisator in action så har du en instruktionsfilm för en liten portabel apparat från Omron här: https://www.youtube.com/watch?v=e-Yks__psOk

Om man inte har tillgång till någon nebulisator kan man istället använda det på samma sätt som klassiskt ångbad vid förkylning.

Forskning har gjorts som kan visa på hur kolloidalt silver (silverjoner) kan binda till virus och på så sätt hindra virusreplikering, se t.ex. denna studie: ncbi.nlm.nih.gov ”Silver Nanoparticles as Potential Antiviral Agents”.

Det finns inte någon enda studie som visar på vare sig några risker eller någon farlighet med kolloidalt silver. Den så kallade säkerhetsdosen/nolleffektdosen som kallas NOAEL är ett dagligt intag av 35 ml 10 ppm kolloidalt silver under en hel livstid – från vaggan till graven. Större dosintag under kortare perioder medför inte heller några risker. I Giftinformationscentralens internationella databas finns det inte några uppgifter om att kolloidalt silver skulle ha orsakat någon organskada eller sjukdom. Livsmedelsverkets påstående om att användande av kolloidalt silver kan ha skadliga hälsoeffekter saknar både saklig och vetenskaplig grund. Anders Tegnells påstående om att kolloidalt silver skulle vara potentiellt farligt är helt grundlöst.

 

 

1 KOMMENTAR

  1. ”Nonetheless, for metal nanoparticles to be used in therapeutic or prophylactic treatment regimens, it is critical to understand the in vivo toxicity and potential for long-term sequelae associated with the exposure to these compounds. Additional research is needed to determine how to safely design, use, and dispose products containing metal nanomaterials without creating new risk to humans or the environment.”

    Detta är citerat ur den studie NI har länkat. Ändå säger ni att Tegnells påstående är grundlöst.

    Mvh

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här