Honungen har länge varit känd för sina antiseptiska egenskaper och för sin förmåga att motverka infektioner, men det är först nu som forskarna verkligen börjar se vilken antibiotisk effekt honung faktiskt kan ha. Ny forskning visar att förutom att den innehåller viktiga näringsämnen, har Manukahonung helt unika antibakteriella egenskaper.

Manukahonung är ingen vanlig honung

Det har varit känt länge att honung är hälsosamt. Många människor tar en tesked honung i tekoppen när de har lite ont i halsen, eller när en förkylning är på gång.

Varför är Manukahonung så speciell? Man har forskat på en mängd olika honungstyper från hela världen och särskilt Manukahonung från Nya Zeeland. Det toppar nämligen listan över antibakteriell aktivitet.

Honungen är tillverkad av nektar från Manuka-busken och den växer bara på Nya Zeeland. Den produceras när bina samlar nektar från Manuka-växternas blommor. Den här honungen är mörkare och har en mer tydlig smak än vanlig blomhonung. Honungen har kraftfulla antibakteriella och svampdödande egenskaper och kan användas medicinskt. Man får den finaste kvaliteten av honung, när bikupan placeras i orörd natur där det finns gott om Manuka-buskar. Honungen har inte några tillförda ingredienser och produkten är 100% naturliga.

Unika antibakteriella egenskaper

Honung dödar bakterier på flera sätt. När bina producerar honung lägger de till ett enzym som leder till kontinuerlig bildning av väteperoxid, som är ett av flera antiseptika. Manuka honung används idag bland annat vid förkylningar, influensa, kroniska inflammationer, gastrointestinala problem, hudinfektioner samt generellt i förebyggande syfte.

Läs mer på tv-helse.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här