En av de som är kritiska mot Arlas påståenden är Rebecca Danielsson, forskare i lantbruksvetenskap vid Statens lantbruksuniversitet (SLU). I en intervju med Jordbruksaktuellt har hon gått igenom hur det ser ut med säkerheten för Bovaer och med EU:s godkännanden.
I intervjun konstaterar Danielsson att Bovaer, eller 3-NOP som det också kallas, visserligen inte har visat sig påverka några människor eller kor negativt, men att forskarna har upptäckt att det omvandlas till ett giftigt ämne när det passerar en av kons magar.
Det giftiga ämnet, NOPA, är en så kallad genotoxisk metabolit som kan öka risken för cancer och ge upphov till ärftliga sjukdomar, celldöd och mutationer. Även om koncentrationerna av NOPA i kons kropp och i mjölken blir så låga att de understiger EU:s gränsvärden så vet man inte säkert, enligt Rebecca Danielsson, om ämnet lagras upp till skadliga koncentrationer på längre sikt.
– Jag tänker att Arla och Norrmejerier själva har ju ett ansvar att följa upp produkten hela tiden över tid, så att det inte är något som lagras in över tid och påverkar korna över lång tid. Exempelvis har man sett med alger att brom som finns i alger kan ha en viss inlagringseffekt, säger Rebecca Danielsson till Jordbruksaktuellt.
Läs mer på friatider.se, Arlas bovaer kan få kroppens celler att mutera – risken inte helt klarlagd
bovaer biverkningar