Sverige tillhör de mest USA-vänliga länderna i världen, även jämfört med USA-allierade länder som Storbritannien, Israel och Saudiarabien. Glöm den svenska neutralitetspolitiken, alliansfriheten och den gamla socialdemokratins USA-kritik. Borta är den svenska självständigheten när det kommer till utrikespolitik. Här är åtta tecken på att Sverige snarare blivit en lydstat till USA.

När husse kallar…

Sverige har blivit en krigsnation i USA:s ledband. Sverige har stöttat de flesta av USA:s krig under 2000-talet.

I Afghanistan har Sverige varit en trogen allierad genom den Natoledda ISAF-insatsen och svenska soldater har gått i strid med Natoemblem på ärmen. Insatsen, som först sades vara en fredsinsats, blev snabbt en krigsinsats. 15 år efter Natos anfall mot Afghanistan har afghanerna knappast befriats.

När USA anföll Irak 2003 var den svenska regeringen och statsminister Göran Persson visserligen kritiska till ett krig som inte godkänts av FN. Trots det bidrog Sverige med underrättelseinformation till USA, vilket avslöjades av Expressen 2012.

Enligt dokument direkt från US Central Command hjälpte Sverige till med att peka ut bombmål i Bagdad – närmare bestämt svenskbyggda bunkrar och skyddsrum för civila. Bunkrarna skulle bombas eftersom USA misstänkte att även soldater gömde sig där.

När USA:s krigsallians Nato bestämde sig för att anfalla Libyen 2011 deltog Sverige, trots att Sverige inte är medlem i Nato. Sverige deltog med tio flygplan, 130 militärpersonal och utförde 570 uppdrag åt Nato, bland annat 30 procent av rekognoseringen.

Sverige har också stött USA:s krigspolitik i Syrien, inte bara politiskt utan också ekonomiskt genom bistånd som gått till USA:s allierade extremistrebeller, vilket Proletären avslöjade i september 2015.

Läs hela artikeln på Proletären.se.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här