När den stora bankkrisen en dag kommer har storbankerna rätt att ta dina sparpengar för att rädda sig själva och sitt finansiella system. Ett beslut gick nyligen igenom på ett G20-möte. Sveriges måste som EU-medlem följa direktiven som innebär att ”bail out” (bankerna kan låna pengar av svenska staten) inte längre gäller, skriver ETC. Istället gäller ”bail in”.

En ny internationell standard för världens storbanker innebär att dessa affärsdrivande aktiebolag har rätten att ta pengar från dina sparkonton och pensionsfonder, för att rädda sig själva. Det kallas ”bail in” ett begrepp att lägga på minnet.

Läs mer på newsvoice.se

3 KOMMENTARER

 1. Ni på vaken verkar ha Zzzzomnat. Hur är det med faktakollen?

  Det här bestämdes redan 2013 i EU, därför måste Sverige följa reglerna.
  Men det är riktigt att det i höstas(2014) bestämdes i G20.. MEN det har ingenting med Sverige att göra.

  Sedan är småsparare skyddade från att få sina pengar beslagtagna av banken. Men fakta-schmakta antar jag?

  • Småsparare är väl skyddade beträffande sparkonton men inte fonder väl?
   Så pensionerna kan ryka vid nästa kris.

 2. Då kontoinhavarnes sk. pengar inte är kronor utan bankens skuld på kronor till kontoinhavaren så måste det betyda att bankens skuld stryks. Nästan alla pengar skapas ur en skuld och det är detta vi använder som betalmedel idag. Så det är alltså inte så att banken tar dina kronor utan snarare att banken styker sin skuld till dig. Fast resultatet blir den samma sak för kontoinhavren, dvs rånad:)

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här