Att synas och få uppmärksamhet tillhör våra mänskliga behov som i många fall behöver tillgodoses för att vi ska kunna må bra och känna oss sedda. Att känna sig viktig och ha en uppgift i livet är grundläggande behov som måste vara i balans för att vi ska kunna känna stolthet över vilka vi är och även vilket syfte vi tjänar.

Hos barn ser man tydligt de första trevande stegen för uppmärksamhet och den innerliga känslan över att få känna sig duktig och viktig. De väntar ivrigt på våra överväldigande och kärleksfulla kommentarer om allt från fula teckningar, knappt läsbara namn och halvdana försök till att stå på händer eller göra kullerbyttor. Vi vuxna spärrar överraskande upp ögonen och utbrister ”Wow, vad duktig du är,” för vi ser deras trevande steg till självförverkligande. Detta beteende följer oss genom livets gång och även som vuxna behöver vi känna oss duktiga, hjälpsamma och uppmuntrade av  vänner, kollegor, familjemedlemmar, kärlekspartner, eller chefer. Vårat bekräftelsebehov vävs samman med att vi både vill stärka oss själva och våra egon, men även ibland också för att hjälpa andra eller på annat sätt göra dem glada.

Jag är en person som uppmuntrar människor till att våga sträcka på ryggen, ta plats och göra sin röst hörd. Är du duktig på något ska du självklart berätta detta, dela vidare den information och kunskap du innehar och inte vara blyg på faktiskt säga att du är väldigt kunnig inom ett visst ämne, eller kanske till och med bäst på något. Jag gör själv ofta detta, för jag vet att jag är bättre än andra på vissa områden. Men jag vet också att andra är bättre än mig på andra områden. Jag kan saker du inte kan, och du kan saker jag inte kan. Det handlar inte om skryt eller självgodhet, utan enbart om att ha en sund självkännedom och våga vara duktig inom olika ämnen.

Min fru lagar mat hemma för att hon är duktig på det, och hon vet om det. Men hon lagar också mat för att resten av familjen behöver äta och vi blir glada när våra magar är mätta och fulla. Hon säger själv att hon tycker om att servera god och näringsrik mat, för att sedan få se länsade tallrikar på bordet och höra orden om att man tyckte det var gott. Lagar hon då mat för att hon vet att hon är duktig på det och att det blir bättre att hon gör det än jag, eller gör hon det för att vara snäll mot oss andra och hjälpa oss mätta våra magar? Antagligen både och. Skryter hon om att hon är duktig på att laga mat medan vi glupskt tuggar i oss? Nej, men hon säger ofta att hon tycker om att laga mat och att hon är medveten om att hon med enkla medel kan göra en paradrätt få skulle kunna slänga ihop på en handvändning. Hon är även kunnig inom kost, nutrition, näringslära, råvaror och recept för att hon är intresserad av ämnet och har samlat på sig kunskap under många år. Därför kan hon med stolthet och rak i ryggen säga ”Jag är grym på att laga mat,” utan att det upplevs som vare sig skryt eller självgodhet. Att hon sedan får det bekräftat av alla som äter hennes mat gör ju i sin tur att hon får den uppmärksamhet hon förtjänar och även delar av sina mänskliga behov tillgodosedda.

Jag tar det här som ett exempel för att ni ska förstå att jag faktiskt inte har något emot att människor behöver få bekräftelse eller förtjänar uppmärksamhet när de uppvisar kunskap, information eller dolda talanger, och jag är den sista att bry mig om att någon berättar för mig att den är duktig när det kommer till ditten eller datten. Men oftast behövs detta inte basuneras ut, för är man riktigt grym på någonting då smyger den egenskapen fram på ett eller annat sätt – och även ofta på ett naturligt sätt.

Runt om i Sveriges alternativa delar av landet är det i skrivande stund en hel del människor som gärna vill både uppvisa och påvisa hur så kallade ”vakna” de är. Det har tydligen blivit väldigt viktigt att berätta för allt och alla när man vaknade, på vilket sätt man vaknade och hur mycket mer vaken än alla andra man minsann är. På många håll runtom i landet tycks det till synes nästintill blivit en tävling i vakenhet och många använder sig utav kända milstolpar för att beskriva sina tillstånd. ”Jag vaknade efter 11 september,” är kanske ett av de vanligaste uttrycken jag hört i olika kretsar senaste tiden.  Eller ”Jag har alltid varit vaken men det var i och med covid-19 som jag väcktes på riktigt.”

Men bara för att man har förstått en sak betyder det i många fall inte att man är speciell eller kan allt om allt. Och om man behöver hävda sig och basunera ut vad man är och inte är, kanske det är dags att ta sig en tankeställare om precis det – vad man egentligen är. Tillbaka till matlagning; jag vet att bakterier i kött dör vid en temperatur på 62,9 grader. Jag vet också att mjölks bäst-före-datum fördubblas om man förvarar den i 4 grader eftersom bäst-före-datumet mäts vid 8 grader. Trots att jag vet detta, konsumerar jag vare sig kött eller mejeriprodukter. Trots att jag vet detta, kan jag absolut ingenting om matlagning. Min fru kan ingenting om detta, men hon kan laga mat. Så bara för att jag vet det ena betyder inte det att jag kan någonting om det andra, och bara för att min fru kan det andra betyder inte det att hon kan någonting om det ena. Däremot har jag ibland ett behov av att uttrycka mina färdigheter inom detta område, för jag vill visa att jag faktiskt har kunskap att tillföra gällande ämnet, samt att jag också behöver bekräftelse mellan varven för att få mina mänskliga behov tillgodosedda.

Fler och fler som säger sig ha vaknat upp redan i september 2001 eller januari 2020 har den senaste tiden delat både det ena och det andra på Mark Zuckerbergs välkända och korrupta plattform. Här vill man mer än gärna basunera ut ditten och datten och även också stoltsera med att man blivit varnad, shadowbannad, avstängd, nedtryckt av algoritmer, och så vidare, allt på grund av vad man delar i flödet på sin sida på denna plattform. Ju mer man gapar och skriker i kommentarsfält, desto mer sprider man tydligen sanning och kämpar för frihet. Ju fler videos, undersökningar, studier och artiklar man delar som sägs avslöja den stora lögnen, desto vaknare är man. Det är viktigt att vara vaken, det är viktigt att basunera ut hur vaken man är och det är viktigt att försöka ruska om andra så att de kanske till slut kisar upp ur sin djupa slummer.

Det verkar även vara viktigt att hävda sig gällande hur vaken man är och vad man gör för att väcka andra och även hur betydelsefull man är eftersom Mark Zuckerbergs korrupta plattform försöker få bort dig och dina åsikter. Det vuxna bekräftelsebehovet och uppmärksamhetssökandet blir här till slut väldigt pinsamt. Om dessa människor vill ha en klapp på axeln och en guldstjärna i kanten och våra krystade ”Wow-vad-duktig-du-är” ord, då är de definitivt och gapar och skriker på fel plattform.

Till er som är kunniga inom sanningsrelaterade ämnen. Till er som dagligen försöker leva så medvetet som möjligt. Till er som vill leva i frihet och harmoni. Fortsätt. Gräv djupare, sök längre, lämna land ur sikte och segla bortanför horisonten, följ det där ljuset som skymtar längst bort i tunneln. Fortsätt att expandera och lär er mer och dela sedan med er av er kunskap till de som är genuint intresserade. Gå rakryggade och trygga på era stigar och tala med stolthet i rösten. Fortsätt ha den tillit och det mod som krävs, för dessa stigar är inte helt utan hinder.

Till er som gillar att gapa och skrika i kommentarsfält och tävlar med era medmänniskor om vem som vaknade först – rita en teckning, signera den med ditt namn och åk hem till dina föräldrar om de fortfarande lever och räck över den. För endast då kommer du att få den bekräftelse och den uppmärksamhet du så innerligt törstar efter.

:Martin:Nilsson., Bekräftelsebehov

holistichalsocenter.com
SKARPT Hemsida
SKARPT Youtube
Instagram
SKARPT Podcast

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här