De flesta av de val du gör här i livet grundar sig till stor del i hur du blivit programmerad när det kommer till allt från hur du ska tänka, hur du ska känna, till hur du ska bete dig och hur du ska agera i olika situationer. Även om du så innerligt vill tro att du minsann är en fri människa med egna, unika åsikter och livsfilosofier, så är det ju dessvärre så att vi människor väldigt sällan har egen fri vilja.

Att man väljer att äta vegetariskt en gång i veckan och se till att man minst en gång per år har en vit månad, men i nästa svep firar in helgen med en stor saftig stek och knäcker en bärs för att man minsann måste unna sig och att man är värd det, är vi säkerligen alla rörande överens om att den programmeringen har vinnande lyckats från alla håll. Den sovande Svensson gör inte dessa val för att han själv har kommit på dem eller personligen vill det, utan det är systemet som för längesedan redan präntat in och präglat honom i hur han ska tänka, tycka, känna, äta, jobba, socialisera sig och åka på semester. Det finns säkert de som anser att Svensson visst har egen vilja och har valt villa, Volvo och vovve helt utifrån hur han själv önskar att leva sitt liv, men jag är av den åsikten att hans fria vilja sedan länge är som bortblåst. Rättare sagt: den har aldrig ens existerat. Heller inte vår, vi som anser oss ha just fri vilja.

Se bara på dig själv. När du var liten började dina föräldrar, precis som alla andra föräldrar, prata med dig om vad du ville bli när du blev stor, vilka ämnen som var viktigt att vara duktig i i skolan, hur du skulle bete dig mot vänner och familj. Du blev tidigt präglad av dina närmsta, precis som de i sin tur hade blivit präglad av sina. När du kom upp i tonåren kanske du gjorde revolt och agerade på ett sätt som inte uppskattades, men även det är ju en del av programmeringen – att göra det som inte förväntas av en. När du senare i livet kanske vidareutbildade dig eller påbörjade din karriär: var dessa val självvalda eller influerade och präglade från någon annanstans? Eller rent utav programmerade? Vart i livet och i samhällsstegen befinner du dig idag? Är du där du är av egen fri vilja eller är du precis där det förväntas att du ska vara? Där du är programmerad att befinna dig?

Du som läser detta är givetvis någon som ifrågasätter systemet, intresserar dig för diverse alternativa livsfilosofier, eller bara vet att det finns så mycket mer till livet än att äta, jobba, sova och åka på den där solsemestern varje vinter. Du är en sökare. Men varför är du det? Varför är du just här och nu, där du är idag? Är det av egen fri vilja? De tankar, åsikter och funderingar du har, är det verkligen dina egna eller har du blivit präglad, influerad och programmerad av din omgivning även här? Hur vet du om att det liv du lever idag är det liv du verkligen vill leva helt utifrån dig själv och din egen fria vilja? Om du inte upplevt fri vilja tidigare, hur vet du då att det du gör nu är av just egen fri vilja?

Att vi inte skulle ha någon fri vilja är för många väldigt upprörande och de flesta skulle nog ändå påstå att de visst har det, i alla fall i viss mån. Men hur fri är du egentligen när du går klädd precis så som man bör gå klädd, lyssnar på den musiken man bör lyssna på, äter den mat man bör äta, och beter sig precis så som alla andra i den klicken man umgås i beter sig? Oavsett om du tillhör de sovande Svensson-pöbeln eller den självutnämnda vakna befolkningens gäng, blir du influerad och präglad av de du har i din närmste krets. När du faller in i ledet och följer någon långt där framme, då är du inte fri.

Man brukar säga att människan ändå är en ganska anpassningsbar art. Att man tar seden dit man kommer så att säga. Eller formas utefter sin omgivning. Men om vi nu skulle ha fri vilja, då hade väl inget utav detta hänt? Då hade du inte anpassat dig så som du gör. Faktum är att den krassa sanningen om anpassning endast betyder att man gett upp och följer strömmen i stimmet tillsammans med alla andra fiskar.

Vi ser på djurlivet och tänker att djur har fri vilja. De lyssnar inte på någon utan gör som de själva vill, följer sina insikter och lever i symbios med livets cirkel, naturen, årstiderna och cyklerna. Ta katten till exempel, hur många gånger har man inte hört, eller till och med sagt själv, att en katt gör minsann som den vill. Men när du tänker efter, är det egentligen inte så att katten gör precis så som han blivit programmerad att göra? Vad katten gör eller inte gör begriper den själv inte, utan den gör exakt så som den ska göra. En katt är en katt, präglad och programmerad utefter hur en katt ska vara. Därför har kanske inte ens ett av de mest självständigaste djuren på vår jord någonting som heter egen fri vilja.

Även om jag är av den tron att vi, människan, idag inte har fri vilja utan är präglade, påverkade, influerade och programmerade av den marknadsföring och de yttre omständigheterna som systemet skapar åt oss, så tror jag ändå på att det finns vägar för oss att gå där vi åtminstone kan få en sekunds andrum och känna oss lite mer självständiga och fria. Genom att stå stark i sina egna tankar och åsikter, inte låta yttre faktorer så som vänner, familj, sociala medier, arbete, livsfilosofier eller ekonomiska faktorer påverka hur ens vardag ser ut, så kan man med små enkla steg påbörja en vandring på den stigen som leder mot en någorlunda sånär, så kallad, egen fri vilja och självständighet. Den vägen är svår och lång men går att gå på om man vet hur man ska tackla de hinder som finns.

En sann fri individ är den som inte heller känner något behov av att uttrycka hur fri man är och att man minsann har egen vilja. Är det där du är, har du ännu en lång väg att gå.

För den riktiga friheten är ingen plats, frihet kommer du aldrig att finna därute, frihet är ingenting man kan skapa fysiskt i communities, ekobyar, valutasystem, marscher och demonstrationer. Den enda friheten du någonsin kommer att få finns inom dig.

Och det är endast där du kan bli fri på riktigt.

:Martin:Nilsson.

SKARPTs hemsida

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här