British Medical Journals (BMJ) bedräglig kampanj mot Dr Andrew Wakefield genomgår nu en dramatisk utveckling. BMJs chefredaktör Fiona Godlee ter sig allt mer desperat. Detta efter en utomstående granskning av BMJs artikel som ifrågasätter slutsatsen om förfalskning. Läs ”Fresh dispute about MMR ’fraud’” i NatureNews.

Förutom att peka på BMJs förvanskning av fakta hävdas visserligen att det är bevisat att vaccin inte kan ge autism. Det är fel. Nyligen framkom att en stor studie från Danmark 2003 var fejkad. Man har undanhållit data som visar att det faktiskt finns ett samband mellan tiomersal och autism (det finns ytterligare bevis för att sambandet existerar men som förnekas av vaccinförespråkare). Skandalen är ett stort nederlag för läkemedelsindustrin och BMJs anklagelser mot Andrew Wakefield.

Häromdagen fick vi veta att en förälder till barn 11 av de 12 barnen som var med i studien i Lancet 1998 bestrider BMJs version. Han bevisar att pojken fick symtomen efter vaccineringen, inte före som Brian Deer och BMJ hävdar. Pojkens autism har även bekräftats av specialister i USA som delar misstanken om att vaccinet var orsak.

Det är mot denna bakgrund man ska se Fiona Godlees nya attack mot Wakefield som kom igår. Hon kräver nu att University College London (UCL), som tog över Royal Free Hospital där Wakefield jobbade, ska göra en noggrann utredning. Kravet har funnits tidigare men inte blivit av. Kanske man befarar att sanningen ska komma fram om utredningen nu görs korrekt och oberoende, vilket inte varit fallet tidigare. Utredningen i General Medical Council (GMC) 2004 som fällde Wakefield har visat sig vara allt annat än oberoende och ärlig. Undanhållande av uppgifter och vittnesmål som friar Wakefield, ekonomiska band mellan ledamöter och läkemedelsindustrin är några bevis för det.

Jag gissar att Fiona Godlee inte kommer sitta kvar på sin post så länge till nu när sanningen börjar hinna ikapp efter 11 år av häxjakt mot Wakefield. Stackars människa. Men bättre sent än aldrig. Hoppas det finns en rättvisa även för honom. En oberoende utredning av UCL vore en stor seger.

Ska bli intressant att se hur den här historien utvecklar sig i Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Sveriges Television. Kommer man stå fast vid lögnerna mot Wakefield eller kommer man ge efter för sanningen?

Det minsta man kan begära är att man erkänner att studien i Lancet 1998 var en liten förstudie med 12 vetenskapsmän bakom och att man där aldrig påstått att det finns ett samband mellan vaccin och autism utan antytt att det kan finnas ett samband men att det behövdes mer forskning.

Man kan också ge Wakefield rätt såtillvida att sambandet mellan autism och tarmproblem har visat sig vara korrekt. Visserligen skriver BMJ ”Pathology reports solve ’new bowel disease’ riddle” och försöker vilseleda läsare kring den här frågan. Fakta är att en stor del av de med autism har tarmproblem och att det är vetenskapligt bevisat. Det borde ställa skåpet på rätt plats. BMJs nya artikel visar just hur desperat man är.

Sedan 1998 har det kommit fler studier som fått Wakefield mer säker på att vaccin är en viktig faktor bakom epidemin av autism i USA (1 av 110 barn) och Storbritannien (1 av 54).

Av: Pål Bergström

palbergstrom.com, Chefredaktören för British Medical Journal allt mer desperat

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här