Från och med den 15 december inför Lufthansa, United Airlines och ytterligare tre internationella flygbolag så kallade ”CommonPass” (coronapass) för sina resenärer – ett digitalt pass där resenärens hälsostatus och provresultat på gjorda coronatester finns registrerade. Kritiker menar dock att systemet är som gjort för att missbrukas.

Profilerade ultraglobalister som Bill Gates har under lång tid pläderat för införandet av digitala certifikat och drivit på för att implementera digitala och biometriska ID-handlingar i samarbeten med statliga, privata och ideella aktörer – bland annat genom lobbyprojekten ID2020 och The Wellness Program.

Nu ser lobbyverksamheten ut att bära viss frukt i det så kallade CommonPass, som har tagits fram av The Common Project tillsammans med World Economic Forum och diverse övriga partners. Detta marknadsför sig som ett enkelt sätt för privatpersoner att visa sin hälsostatus så att de ”enkelt och säkert kan börja återvända till resandet och livet”.

Passet kan bland annat visa användares senaste provresultat på gjorda coronatester – information som sedan överförs via en QR-kod till flygpersonalen och sedan skickas vidare av dessa till personal på den flygplats dit resenären önskar resa. Dessa får då reda på om personen bär eller har burit på viruset, vilka vaccin personen har tagit och dess övriga hälsostatus.

Den 15 december införs systemet av Lufthansa, United Airlines, Virgin Atlantic, Swiss International Airlines och JetBlue och passagerare uppmanas då att ”bevisa sin coronastatus”.

Läs mer på nyadagbladet.se, ”Coronapass” införs av fem stora flygbolag