Jag slet upp en linoleummatta i torpet på landet och hittade förstasidan av Dagens Nyheter från den 12 april 1952, publicerad för 70 år sedan. En artikel handlade om hur en “kommunistjournalist” vid namn Fritiof Enbom på Norrskensflamman spionerat åt ryssarna. Dramat kallas för “Enbomaffären”. Fritiof fick livstids fängelse.

Dagens Nyheter hade använts som pappersunderlag under linoleummattan. Ett antal artiklar exponerades och eftersom de satt fast i golvet valde jag att lacka över hela förstasidan som en permanent dokumentation. Det fanns flera artiklar som var intressanta. En handlade om en berusad finne som greps i en båt på Strömmen i Stockholm. En annan om hur Ike Eisenhover hoppat av som NATO-chef.

Den mest intressanta artikeln (se förstoring) handlade om “Enbomaffären”.

“Med en transportabel radiosändare höll kommunistjournalisten Fritiof Enbom ryssarna underrättade om vilka trupprörelser som försiggick på svenska sidan under senare delen av kriget. Säkerhetspolisen har också haft en person i långa förhör som misstänkt för att ha hjälpt Enbom med uppsättandet av sändaren.

Man har kunnat konstatera att spionen inte varit ensam när radiosändare[n] monterades upp i några ödetorp i närheten av svensk-finska gränsen.

Spionpolisen har också kunnat kartlägga hela denna tid och då konstaterat att Enbom inför sin familj uppgivit att han för sin tidning – Norrskensflamman – varit ute på reportageresor.

En kontroll av Enboms ekonomiska ställning denna tid… “

Läs mer på newsvoice.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här