Danska Sundhedsstyrelsen förväntar sig att covid-19 infektionerna kommer öka under hösten och vintern, men erbjuder från september 2022 bara vaccinet till personer som är 50 år och äldre, förutom vissa riskgrupper. Anledningen att 50-plusare rekommenderas vaccinet är att risken för allvarlig covid-19 ökar med åldern.

Danmark har ändrat sina rekommendationer i snabb takt. Från den 1 juli 2022 kunde barn och ungdomar under 18 år inte längre få sin första dos, och från den 1 september kunde de inte längre få dos 2. Endast ett mycket begränsat antal barn som riskerar bli allvarligt sjuka i covid kommer erbjudas vaccin, efter läkarens individuella bedömning.

Personer under 50 år löper i allmänhet inte särskilt högre risk att bli svårt sjuka av covid-19. Dessutom är yngre personer under 50 år väl skyddade mot att bli svårt sjuka av covid-19, då ett mycket stort antal av dem redan är vaccinerade och tidigare infekterade med covid-19, och det finns följaktligen god immunitet bland denna del av populationen.”

Alla vacciner orsakar biverkningar, inklusive covid-19-vaccinerna. i sällsynta fall kan allvarliga omedelbara allergiska reaktioner uppstå.”

Härmed har danska myndigheter lämnat den ”one-size-fits-all” policy som de flesta länder inklusive Sverige anammat, alltså där nästan alla rekommenderas vaccin trots att medelåldern för de som dör är mycket hög, i Sverige 83 år, vilket är ungefär detsamma som medellivslängden. Det är hög tid att svenska myndigheter tar efter Danmark och slutar utsätta barn och unga vuxna för onödiga risker.

Källa: sst.dk

vi-tillsammans.nu

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här