Föroreningar i vattnet är inte längre bara ett problem i utvecklingsländer, utan något som i allt högre utsträckning oroar både forskare och allmänhet även i Sverige. Allt från tungmetaller, bekämpningsmedel, antibiotikarester och så kallade ”evighetskemikalier” kan finnas i vårt dricksvatten. Tacksamt nog finns enkla och effektiva lösningar för att skydda din egen och din familjs hälsa.

Forskare har slagit larm om det växande hotet från så kallade per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS). De är kända som ”evighetskemikalier” på grund av deras beständighet i miljön och är förknippade med allvarliga negativa hälsoeffekter, inklusive infertilitet, cancer och immunförsvarsskador.

PFAS-substanser finns i många av de produkter vi använder dagligen, från matförpackningar och kosmetika till elektronik och stekpannor. Kemikalierna är i nuläget så utbredda att det inte längre finns något regnvatten någonstans på jorden som är helt säkert att dricka, enligt forskaren Ian Cousins som är stationerad vid vid Stockholms Universitet. Föroreningingarna påverkar även det svenska vattnet, betonar Andreas Vos som är dykare och ordföranden för Vätternfonden.

– Det är vår tids PCB och DDT, en grupp på över 4700 kemikalier kallade högfluorerade. Flera av PFAS ämnena verkar vara icke nedbrytbara i naturen. Stora delar av vårt ytvatten, grundvatten och vårt dricksvatten är kontaminerat och utsläppen pågår för fullt. PFAS ämnen är ännu mer svårnedbrytbart än PCB och DDT, säger han till journalisten Hans Mannefred om hur allvarligt läget är.

Stora mängder kondomer, blöjor, tamponger, våtservetter och annat skräp som ej ska spolas ner bidrar till detta, där det bara i reningsverket i Henriksdal utanför Stockholm under förra året rapporterades hamnat 2156 ton sådant skräp. Till skillnad från avföring som enkelt bryts ner biologiskt tar det nämligen mycket lång tid för plaster, läkemedelsrester och kemikalier att brytas ner, om de ens någonsin gör det. Särskilt plastgifterna stör utvecklingen av framförallt pojkar i fosterstadiet och vissa av dem påverkar mäns fortplantnings­förmåga senare i livet.

– Tyvärr finns det också nu i vårt dricksvatten eftersom reningsverken inte kan ta hand om dessa kemikalier. Vi får i oss det genom att dricka, laga mat, duscha och bada i kommunalt vatten, fortsätter Andreas Vos.

Antibiotikarester i vatten kan till och med bidra till antibiotikaresistens, enligt en studie från Karolinska Institutet, medan andra rapporter också pekar på förekomst av tungmetaller som bly och mikroorganismer i svenska vatten. Kemikalieutsläpp bör man också tillägga kan ske plötsligt, vilket de boende i Unnaryd nyligen fick erfara när deras dricksvatten blev så pass kemiskt förgiftat att man inte ens fick använda det till matlagning eller tvätt.

Andreas Vos konstaterar att situationen är allvarlig och kan ha stor efterverkan på folkhälsan.

– PFAS-ämnen lagras i levern, njurarna och i blodet och ger oss cancer. Det ger också skador på vår reproduktionsförmåga, hormonsystem och cellfunktioner. Allvarliga risker för fosterskador finns också. Forskningen är bara i början av att förstå vidden av alla dessa ämnen och hur farliga de egentligen är.

Tacksamt nog finns effektiva och billiga lösningar för gemene man att vidta den absolut viktigaste åtgärden – att försäkra sig om dricksvatten som är garanterat fritt från lömska kemikalier.

Vattenfilter: Din garanti för rent dricksvatten

En handfast lösning till föroreningsproblematiken är Instapure vattenfilter från Aroniabutiken som effektivt filtrerar bort upp till 99 procent av bly, klor, mikroorganismer, bekämpningsmedel och sediment. Det hanterar också andra farliga ämnen som tungmetaller, läkemedelsrester och PFAS, bland andra.

Lösningen utgår från en patenterad, utbytbar filterinsats som bland annat innehåller kokosbaserat aktivt kol. En av de mest praktiska aspekterna av Instapure vattenfilter är dess enkla installation och användning. Med en enkel kranmekanism kan du välja att antingen filtrera vattnet eller låta det strömma utan filtrering. Till priset av 749 kronor är det dessutom en ekonomiskt fördelaktig produkt jämfört med andra vattenfilter på marknaden.

Så här enkelt är det att montera på din kran:

Vattenfilter från Aroniabutiken.

Instapure vattenfilter är sammantaget en praktisk, omedelbar, pålitlig och ekonomisk lösning och du kommer även att märka skillnaden själv. Vid köpet av vattenfiltret ingår allt du behöver för installationen, inklusive ett filter som räcker i upp till tre månader vid normal användning för en familj på fyra personer. Det är specialutformat för att passa de allra flesta svenska kranar och kommer med fullständiga installationsinstruktioner. Att köpa ett tilläggsfilter är dessutom billigt.

Aroniabutiken har många fina omdömen från verifierade kunder både på produktsidan ovan men också från oberoende Reco, som man kan läsa här.

Har både vattenfilter, kolloidalt silver och arroniajuice. Fick tips via alternativmedia. Nu har jag dessa produkter och ångrar absolut inte att jag skaffade dem!, skriver bland annat Beatrice som beställde ett vattenfilter i september.

Försäkra dig om att det vatten du och din familj dricker är rent och säkert. Besök Aroniabutiken och inhandla ditt filter idag.

Därför vill du ha ett vattenfilter i ditt hem

Artikeln är ett samarbete med Aroniabutiken

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här