Det mänskliga alarmet

Ansvar under frihet alarmet

Människokroppen har egentligen, likt andra däggdjur, en inbyggd klocka som bör vakna till liv på morgonen och med hjälp av nattens vila ge ny energi till dagen som kommer när solens strålar kikar fram och fåglarnas kvitter hörs på avstånd. Detta bör vara människokroppens naturliga tillstånd med hjälp av, och i samspel med, dygnets naturliga rytm.

Idag behöver vi dock ställa alarm som tjuter vilt och högt för att vi ska vakna om morgnarna och vi snoozar gärna de där extra tio minuterna för vi är alldeles för trötta för att kliva upp ur sängen. Likt robotar kliver vi ändå upp och börjar vår dagliga kamp mot klockan och stressar oss igenom morgonen och vidare mot deadlines, listor, sysslor och andra bestyr. Kaffet ska kokas och hinnas drickas upp medan ungarna måste klä på sig och lämnas på skolan, vi måste hinna med bussen eller tunnelbanan för att stämpla in en viss tid på arbetsplatsen eller trängas i milslånga bilköer och frustrerat sneglar vi hela tiden på de där siffrorna som bara tycks ticka och ticka. Stressen startar så fort det där alarmet tjuter på morgonen.

På kvällen när vi äntligen kan landa igen är vår mänskliga robotkropp så slut att den antagligen bara vill lägga sig ner och få den där efterlängtade vilan som den så väl behöver efter all fysisk och mental stress som den utsatts för under dagens tickande timmar. Trots att vi vet detta, ligger vi ändå och slötittar på någon skärm eller scrollar monotont i flöden tills ögonen inte orkar hålla sig öppna längre. Då, då äntligen, gör vi det som vi naturligt inte kan komma undan – vi somnar. Äntligen får vår människokropp utföra en utav de få uppgifter som den moderna västerländska människan gör som ännu är naturlig, som människokroppen är designad för att göra för att kunna överleva – och det är vila.

Detta beteende är ett utav många som både vi människor och djur men även naturen gör för att maskineriet ska kunna fungera. När vi är hungriga så äter vi. När vi är mätta så fastar vi. När vi är trötta så sover vi. Ett naturligt sätt att angripa problem på och som också är en del utav den naturliga rytmen för djur- och naturliv. Natt blir dag. Dag blir natt. Ytterligheterna behövs för att den andre ska kunna verka. För att helheten ska fungera så måste dessa naturliga system och processer finnas och verka på lika villkor. Det får inte rubbas åt något håll för då svänger hela systemet åt riktningar vi inte längre kan kontrollera och allt som lever och frodas kan sättas ur balans och betyder i värsta fall jordens undergång.

Vad som blir så otroligt i detta logiska och självklara tänkande är att hela världens befolkning är medveten om hur just dessa typer av naturliga processer verkar och vi som individer är även medvetna om vad som behöver bevaras för att naturen och jorden i sig ska må så bra som möjligt och för att liv ska kunna fortsätta leva.

Om vi som människor då är medvetna om detta, hur kommer det sig då att det helt plötsligt blivit miljömedvetet att källsortera sopor, textilier och plastburkar? Vi är inte miljömedvetna bara för att vi källsorterar. Om vi har såpass mycket plast, plåt, kartong och annat i våra sopor som behöver källsorteras så betyder ju detta att vi konsumerar enormt mycket produkter. Det om något är inte miljömedvetet. I ett konsumtionssamhälle i den västerländska världen är det svårt idag att vara miljömedveten. Oavsett hur mycket du källsorterar, åker kollektivt eller tar cykeln till jobbet eller införskaffar dig en elbil.

Ekosystemet, land, hav, atmosfär, djur- och naturliv och allt annat på denna planet har en unik rytm och baseras på egna processer som endast fungerar genom att de samspelar och lever i klang med det som sker naturligt.

Eftersom det inte är en naturlig process att människan skövlat allt som växer och gror på den här planeten och suger ut de sista som finns som om det inte fanns någon morgondag, så betyder det tyvärr rent krasst att det inte är miljömedvetet att överkonsumera ekologisk mat, närodlade råvaror, kläder från återvunnet material med fair-trade bomull eller släcka alla lampor på Earth Hour. Det kan inte bli miljömedvetet för det finns inget i oss som art som är vare sig miljömedvetet eller naturligt längre.

Jag vet att jag kanske begär mycket när jag nu säger att gemene man ska förstå sig på detta typ av tankesätt, speciellt i de industriella västerländska länderna där vi tycks bli alltmer och mer ointelligenta för var dag som går. Vi kikar mest på de där tickande siffrorna och ställer våra alarm till väckning och bockar och bugar för makteliten och deras påhittade sanningar.

När ska vi sätta vårt inre alarm och vakna på riktigt?

Martin Nilsson, Det mänskliga alarmet

SKARPT Hemsida
SKARPT Youtube
Instagram
SKARPT Podcast

3 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here