Fick du en chock när du såg senaste elräkningen? I så fall är du inte ensam. Just nu är elen dyrare än vanligt.

Varför är elen så dyr just nu? Det har dels att göra med kylan. Det går åt mer el när det är kallt. Bristen på vind är visserligen skön när man tar en promenad i vintervädret, men den gör att det produceras mindre el av vindkraftverken.

Till råga på allt är kärnkraftverket i Oskarshamn tillfälligt begränsat och Ringhals går på halvfart. Det finns alltså inte lika mycket el som det brukar, men efterfrågan är stor. Precis som i andra sammanhang så leder den kombinationen till en dyrare produkt. Men det finns lösningar. Här ger vi några tips på hur du kan sänka din elräkning.

Spara el med rätt lampor
Ett sätt att sänka sin elräkning är att skruva loss sina gamla glödlampor och byta till lågenergilampor. LED-lampor drar mycket mindre el än traditionella lampor med glödtråd och håller mycket längre. Du kan också vara noga med att släcka ljuset i rum ni inte vistas i och släcka ner när ni går hemifrån.

Använd vattenkokare
Vattenkokare är mycket energisnålare än att värma vatten i mikron eller på spisen. Självklart kan du koka vatten i vattenkokare när du ska göra te, men även pastavatten och liknande kan du koka upp i den innan du häller över det i en kastrull. Det sägs att om alla hushåll i Sverige skulle koka två liter vatten i en vattenkokare i stället för i kastrull, så skulle man spara el som räcker till 50 000 villors hushållsel!

Kör inte tomma maskiner
Se till att fylla disk- och tvättmaskinen för att undvika att köra dem oftare än nödvändigt. Då sparar du både el och vatten och gör även miljön en tjänst.

Täta fönster och dörrar som drar
Om du märker att det drar kallt från dörrar och fönster är det smart att täta dem så att du inte ”eldar för kråkorna”.

Sänk värmen
Det ska naturligtvis inte vara iskallt inomhus, men tar man på sig ett par tofflor och en kofta kan man ofta sänka värmen ett par, tre grader och på så sätt sänka sin elräkning.

Använd ett grenuttag
Genom att använda en förlängningssladd med grenuttag så kan du smidigt stänga av alla apparater på samma gång.

Elpriserna fortsätter att stiga

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här