EU-kommissionen har beslutat att skrota planerna på att lagstifta regleringar för akrylamid i livsmedel som är ett cancerframkallande ämne. Detta efter att man utsatts för lobbying från livsmedelsindustrin.
Det har i flera år diskuterats om EU ska ta sätta gränsvärden för hur mycket akrylamid som ska tillåtas i livsmedel. EU-kommissionen har nu beslutat att inte införa några sådana gränsvärden.
Detta trots EU:s egen myndighet för livsmedelssäkerhet, Efsa, i fjol gick ut med en rekommendation att allmänhetens exponering för akrylamid bör vara så liten som möjligt, skriver brittiska The Guardian.
Läs mer på nyadagbladet.se
[…] via EU stoppar regleringar av cancerframkallande ämne — VAKEN.se […]
Det kan bero på att akrylamid koncentrationen i livsmedel är så låg att när larmet kom om akrylamid i chips så visade det sig senar att man skulle måste äta flera 100 kilo i veckan för att få de förhöjda effekten vilket ingen människa på jorden mäktade med.