Elin Torstenssons trettiotre mjölkkor är glatt ovetande om att deras husbonde har förlorat 150 000kr i ersättning från Arla per år sedan den senaste sänkningen. Om Elin kunde byta till en annan mejeriförening än Arla, hade hon höjt sin inkomst flera gånger om.

— Man skulle må bättre inombords, slippa känna den här ekonomiska psykiska pressen, varenda dag, säger Elin till Dagens Nyheter.

Men bytet till ett nytt mejeri är inte lätt ordnat. Mejerierna har inte kapaciteten att ta emot leverantörer och kön av bönder som vill lämna Arla är redan stor.

— Huvudsaken är att Arla går med vinst. Vi bönder håller på och dör, sakta men säkert, säger Elin Torstensson.

Däremot understryker hon om att konsumenters bojkott av Arla vore som att skjuta sig själv i foten.
— Det skulle innebära ännu lägre priser. Viktigast är att köpa svenskproducerad mjölk, så att de svenska mjölkbönderna blir kvar, anser Elin.

— Till jul kommer priset säkert att ligga under 2:50 kronor kilot mot dagens 2:68. För många som redan har det svårt blir det den avgörande knuffen över stupet.

Elin Torstensson driver en ekologisk mjölkgård och får därför ett tillägg på 1:14 kronor per kilo för den mjölk som hon producerar för Arla. Ändå räcker inte pengarna till driftkostnader och väsentliga investeringar.

— Det räcker med att traktorn behöver repareras så kan det innebära en extra kostnad på 40 000kr, säger Elin Torstensson.

Hon tycker att de svenska mjölkböndernas ”gnäll” över deras situation är välmotiverad.

— Sverige är borträknat som mjölknation och förtroendet för Arla som dominerar marknaden är bortblåst. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft har till och med antytt att vi är för dåliga på att driva företag, berättar Elin.

Personligen vet hon inte hur hennes egna situation ser ut om fem år men Elin hoppas på att hon fortfarande ska få förbli mjölkbonde.

Flera Arlaanslutna bönder har nu börjat med att organisera sig och säljer direkt till butikerna för att få en högre ersättning för sin produktion. Det har visat sig att många affärer gärna bidrar med en extra krona per kilo, för att få ekologisk och närproducerad mjölk.

— Men det är egentligen fel väg att gå, anser Elin Torstensson. Inte minst när Arla samtidigt säger att de ska erövra övriga världsmarknaden.

Hon anser däremot att Arla undan för undan börjar att förstå vad de svenska konsumenterna vill ha och att konsumenterna i sin tur börjar att förstå att den svenska mjölkbonden försvinner om inget stort händer fort.

— Nio av tio svenskar tror att de köper svensk mjölk bara för det står Arla på förpackningen. Det enda som säkerställer mjölkens svenska ursprung är den röda Arlakon. Och Arlas nya satsning på att Sverigemarkera mejeriprodukterna med Sverigekannan, går för trögt, anser mjölkbonden Elin Torstensson.

Originalartikeln, ”Förtroendet för Arla är Bortblåst” är skriven av Thorbjörn Spängs för Dagens Nyheter.

2 KOMMENTARER

  1. Att förtroendet för ARLA är liten idag är inte så konstigt. Själv köper jag inget som har med ARLA att göra alls dels för det sätt dem säljer mjölk här med tysk härkomst och inte svensk samt att GMO är inblandat i kornas foder !

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här