Låter det bisarrt att det du köper inte är det som står på förpackningen? Det borde vara det. I Storbritannien och på Irland har The Consumer Watchdog nu testat 78 olika märken som säljer torkad oregano. Det visade sig att vissa av de olika företagen inte bara hade ren oregano i påsen.

I nitton fall av 78 märken som testades, hade företagen lagt i andra torkade örter för att späda ut oreganon. Dessa utfyllande örter var oftast torkade olivblad samt torkade blad från myrten och en sydeuropeisk växt som kallas för Ladanumcistros.

I de flesta fallen var oreganon utbytt mot en annan torkad växt med så mycket som 30% till hela 70%. De örter som testades var både köpta från matvaruaffärer, specialister och via onlinebutiker på nätet.

Testerna utfördes på Queens University i Belfast, Storbritannien under ledning av professor Chris Elliot som är chef på universitetets The Institute for Global Food Security.

— Bevisligen har vi identifierat ett stort bekymmer och det kan säkerligen reflektera en problematik som också kan finnas med andra örter och kryddor, säger Professor Elliot. Mycket bättre kontroller behövs för att skydda konsumenterna från att köpa högt kontaminerade produkter.

Det brittiska, Food Standard Agency (FSA) är underrättade om slarvet med den torkade oreganon som säljs i Storbritannien och på Irland. Men har inte lämnat ett slutdatum för när de ska ta itu med fallen.

FSA meddelar också att de redan undersöker torkade örter i landet, eftersom man kunnat knyta konsumenters allergiattacker till torkade örter.

Läs hela artikeln här, ”Quarter of dried oregano contains other ingredients — Which?”

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här