Forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut uttrycker oro över att allt bredare befolkningslager tappar förtroende till samhälle och myndigheter. I en ny FOI-rapport går man så långt som att mena att hela det nuvarande samhällssystemet i Sverige hotas av ”desinformation, konspirationsteorier och korruptionsanklagelser”.

I presentationen till rapporten, som bär titeln ”Demokratisk säkerhet: En antologi”, menar man att ”samhällssolidariteten är under hot” – från såväl inhemska aktörer som från främmande makter – och att dessa försöker ”sänka tilliten till samhället och den svenska demokratin”.

Man ser även med bekymran på att korruption lyfts fram som ett allvarligt samhällsproblem i Sverige, något som man rentav anser kan vara ett större problem än själva korruptionen i sig själv.

Forskarna uttrycker vidare särskild oro för att det svenska folket ska tappa ytterligare i förtroende för den svenska staten och dess myndigheter där man menar att ”konspiratoriska narrativ” kan användas för att ”urholka förtroendet för myndigheter” eller ”skapa osäkerhet och otrygghet” och även ge ”näring åt extremism”. Bland de uppfattningar som förekommer, som man menar är grundlösa konspirationsteorier, är att det pågår ett folkutbyte av ursprungsbefolkningen i Sverige och andra västerländska länder, World Economic Forums vision ”The Great Reset” och att coronarestriktioner använts som ett medel att kuva och kontrollera befolkningen.

Läs mer på nyadagbladet.se, FOI-rapport: Folkligt misstroende hotar demokratin

4 KOMMENTARER

 1. Jag delar samma oro som forskarna i artikeln beskriver och jag ser hur just vaken.se gång på gång lägger ut artiklar med desinformation och rena konspirationsteorier tyvärr.
  Allt är såklart inte fel och jag är övertygad om att det finns en smula sanning i många konspirationsterier också (och ja.. en del är sanna).. Men Jag gissar på att många av er har drabbats av et ”vi mot dom”-tänk där känslorna och grupp-tänkandet vinner över rationellt kritiskt tänkande. Dessutom brukar meningsmotståndare ofta bara ”viftas” bort med kommentarer som ”får” samtidigt som man självutnämner sig som ”vaken”. TADA.. där dör all vettig debatt/konversation.. Patetiskt. Kom istället med riktiga källor som styrker/bevisar de påståenden om ni vill övertyga någon (visa att ni är bättre än dom som kallar er för ”foliehatt”. Jag önskar också att vaken-profiler som Mikael Cromsjö slutade att säga ”vi som är vakna” om man är ”vaken”.. Denna retorik tycker jag nästan talar mer för motsatsen.. Lite som att säga, ”jag som alltid talar sanning” ”jag som aldrig ljuger” o.s.v. Ett tips, låt istället resultatet/beviset tala för sig självt. Det ger ett proffisgare och ett mer slagkraftigt intryck men. Tyvärr tycker i alla fall jag att just styrkande bevis är minst sagt bristfällig här på vaken.
  Kommer exempelvis att tänka på när MSN påstår att ett Ukrainskt kärnkraftverk har blivit beskjuten av rysk militär, så är det inte motbevisat av vaken.se genom att lägga ut en kort-klippt video på samma händelse som bara visar händelsen innan kärnkraftverket beskjuts. Men jag upplever lite att allt som går emot MSM blir nästan indirekt sant hos många av er. Precis på samma vis när en del tror på homeopatiska läkemedel bara för det är ”naturligt”, ”alternativt” och för att det går emot konventionella läkemedel framtaget av läkemedelsindustrin. ”vi mot dom”.

 2. Tro det eller ej men Sverige är ett av världens mest korrupta länder, mend tystnadsplikten är visst viktigare än korruptionen i sig.

  • Hej, för att undvika missförstånd, vad är din personliga definition av korruption?
   Det finns rätt mycket statistik för Sverige som talar om raka motsatsen, men jag är alltid beredd att ändra min åsikt 😉

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här