Den 9-11 oktober hölls i Paris en internationell konferens med fokus på sanningen om 11 september-attackerna. Huvudtalare var Cynthia McKinney, presidentkandidat för The Green Party mot Obama i fjol.

Vers la Vérité, ”Mot sanningen”, var namnet på mötet i Paris som samlade deltagare från hela Europa och Nordamerika. Helgen inleddes med en presskonferens i rådhuset för Paris andra arrondissemang, ett av stadens mest fashionabla områden. Mest fokus hamnade på amerikanska Cynthia McKinney, före detta ledamot av representanthuset och presidentkandidat för The Green Party häromåret.

Hon har gjort sig känd för sitt arbete för mänskliga rättigheter och mot politisk och ekonomisk korruption och har vid ett flertal tillfällen belyst bland annat familjen Bushs tvivelaktiga oljeintressen i Irak, men framförallt den nedtystning som skett i den officiella versionen av vad som hände den 11 september 2001. Den 22 juli 2005 anordnade hon på Capitol Hill en dagslång genomgång av 11 september-kommissionens urvattnade rapport med fokus på alla brister och utelämnanden. Då fick anhöriga, akademiker, medarbetare i säkerhetstjänsten och andra kritiker äntligen komma till tals.

Vid presskonferensen i Paris valde Cynthia McKinney att understryka klyftan mellan den växande 9/11 Truth-rörelsen och en mer godtrogen världspolitisk hållning genom att se till hur Obama tillsammans med Bush, Blair och Brown i det spanska rättssystemet (som fortfarande tillåter en sådan granskning) anklagas för krigsbrott i Irak samtidigt som han tilldelas Nobels fredspris.

Konferensen anordnades bland annat av Annie Machon. Hon är före detta medarbetare i MI5, Storbritanniens motsvarighet till FBI. Under sina sex år i verksamheten fick hon en inblick i flera tvivelaktiga och ofta i allra högsta grad illegala aktiviteter, allt ifrån avlyssningar och informationsinsamling om folkvalda politiker till direkt sponsring av terroristattentat.

När Annie Machon bröt med MI5 och började exponera de brottsliga inslagen tvingades hon fly England och levde under tre år i exil i Frankrike. Hon föreläser nu om de odemokratiska intressen som kontrollerar eller åtminstone influerar de olika säkerhetstjänsterna och som, enligt henne, i någon utsträckning ligger bakom 11 september-attackerna.

Under lördagens huvudevenemang talade även Niels Harrit, den danske kemist som tillsammans med åtta andra internationella forskare konstaterat sprängämnen i stoftet från World Trade Center, och Giulietto Chiesa som är journalist och före detta EU-parlamentariker för Italien. Det är bland annat han som står bakom dokumentärfilmen Zero – An Investigation Into 9/11 som behandlar motsägelserna kring attackerna och i vilken ett flertal internationella kritiker inklusive Nobelpristagaren Dario Fo medverkar.

Att ha konferensen i Paris var lägligt eftersom 11 september-problemet rönt stor uppmärksamhet i Frankrike under hösten. Det är bland annat regissören Mathieu Kassovitz (Medan vi faller) som ställt sig bakom 9/11 truth-rörelsen i debattprogram på bästa sändningstid. På lördagskvällen var han liksom flera hundra andra parisare med på anrika La Bellevilloise där evenemanget hölls.

Den 28 oktober får Mathieu Kassovitz och Niels Harrit sällskap av skådespelaren och komikern Jean-Marie Bigard och författaren och journalisten Eric Laurent i en debatt på fransk TV om den kontroversiella frågan.

Av: Fredrik Rosvall, Frilansskribent och översättare

Internationell 9/11 Truth-konferens i Paris

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här