FN:s generalsekreterare António Guterres släppte i september 2021 rapporten Our Common Agenda. Vår förre statsminister Stefan Löfven leder den FN-panel som ska ge förslag på hur denna agenda ska genomföras. Det är tydligt att rapporten kommer som ett direkt svar på den deklaration som gjordes om den stora återställningen – The Great Reset – som gjordes i juni 2020 av Guterres och Klaus Schwab från World Economic Forum.

Nu har det historiska ögonblicket kommit, inte bara för att bekämpa det verkliga viruset, utan för att också omforma systemet i enlighet med de behov som uppkommit i den nya post-corona eran. (Klaus Schwab)

Det är den totala digitaliseringen som står för dörren. Detta går hand i hand med mantrat om ”Build Back Better” som spridits som en löpeld bland världens ledare.

Our Common Agenda innehåller ett antal rekommendationer om hur FN kan reformeras för att möta nutidens problem. Guterres inleder rapporten med att beskriva den allvarliga situationen:

Vi befinner oss vid en brytpunkt i historien. I vårt största gemensamma test sedan andra världskriget står mänskligheten inför ett skarpt och brådskande val: ett sammanbrott eller ett genombrott. Coronavirussjukdomen (COVID-19) ställer vår värld på ända, hotar vår hälsa, förstör ekonomier och försörjning och fördjupar fattigdom och ojämlikheter.

Samtidigt som Our Common Agenda släpptes arrangerade även FN The Food Systems Summit och High Level Dialogue on Energy. Detta är två områden som nu har fått stor aktualitet i samband med Ukraina-konflikten och EUs stora beroende av ryska och ukrainska råvaror som gas och spannmål. Under sitt tal till FN-organet ECOSOC den 22 mars i år sa Guterres:

Kriget i Ukraina får nu priserna på mat, bränsle och konstgödsel att skjuta i höjden, och våra FN-organ varnar för hunger i en aldrig tidigare skådad omfattning. FAO:s (Food and Agriculture Organisation) globala livsmedelsprisindex är på sin högsta nivå någonsin. Och enligt World Food Programme (WFP) har antalet människor på randen av hungersnöd under de senaste tre åren ökat med 17 miljoner.

Läs mer på pharos.stiftelsen-pharos.org

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här