Kanada har frusit en plan för att utöka sitt program för assisterat självmord till att inkludera personer som lider av psykiska sjukdomar, meddelade hälsominister Mark Holland och justitieminister Arif Virani.

Bland anledningarna till uppskjutningen nämnde de en brist på medicinska yrkesverksamma, särskilt psykiatrer, som är villiga att utvärdera patienter före den dödliga injektionen.

Kanada legaliserade eutanasi efter att Högsta domstolen år 2015 fastställde att kravet på människor att hantera outhärdligt lidande var likvärdigt med att kränka deras grundläggande rättigheter. År 2021 krävde Quebecs högre domstol att regeringen skulle utöka kriterierna till de som lider av ”allvarliga och obotliga” tillstånd, såsom depression och andra psykiska hälsoproblem.

Lagens separata bestämmelser för personer med psykiska sjukdomar var ursprungligen uppskjutna i två år.

Under en presskonferens på måndagen efter en session av en särskild parlamentarisk kommitté som undersökte frågan, förklarade Holland: ”det är tydligt från de samtal vi har haft att systemet inte är redo, och vi behöver mer tid.”

På torsdagen släppte Kanadas hälsoministerium ett uttalande som klargjorde att expansionen som ursprungligen var planerad till den 17 mars i år hade skjutits upp till 2027. Man hoppas att till dess kommer regionala vårdgivare att vara bättre förberedda på att administrera eutanasi till psykiskt sjuka, med tydliga riktlinjer som utvecklats under tiden, tillade dokumentet.

Kanada är redan bland de länder med mest liberala lagar gällande eutanasi och assisterat självmord, där förfarandet är tillgängligt för personer med terminala och kroniska sjukdomar.

Planer på att utöka praxis till psykiskt sjuka har dock visat sig vara kontroversiella, med medlemmar från oppositionens konservativa parti som anklagar premiärminister Justin Trudeaus regering för att främja en ”dödskultur”.

Vissa kritiker från vänstern har också argumenterat att myndigheterna istället bör fokusera på att förbättra psykiatrisk vård, som sägs vara kroniskt underfinansierad.

Ett antal psykiatriker har å sin sida uttryckt oro över att patienter kan hoppa av behandlingsprogram som inte ger omedelbar lättnad, och istället välja den enkla utvägen.

Enligt en rapport som släpptes av Kanadas hälsoministerium i oktober förra året, fanns det en ökning på 31,2 % i antalet fall som involverar det som i landet kallas medicinsk assistans vid döende (MAID) under 2022 jämfört med 2021.

Under 2022 valde totalt 13 241 personer att avsluta sina liv på detta sätt, varav 463 var ”individer vars naturliga död inte var rimligen förutsägbar”.

infowars.com, Kanada stoppar eutanasi för psykiskt sjuka på grund av brist på läkare som är villiga att delta

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här