Kritiker varnar i hårda ordalag för att Kina och Huawei nu vill skapa en ny modell för internet med hjälp av vad man kallar för ”New IP” – där människor måste registrera sig för att få tillgång till nätet och godtyckligt när som helst kan stängas av från internet för att man exempelvis uttrycker åsikter eller agerar på ett sätt som den kinesiska kommunistregimen ogillar; en totalitär revolution av internet.

Nyligen lanserade Kina sin fjortonde femårsplan för ekonomisk utveckling och gick i samband med detta också igenom vilka de nästkommande målsättningarna inom teknologi ska vara. Kina och den kinesiska telekomgiganten Huawei förbereder sig bland annat för att se till att deras vision av internet blir verklighet runt om i hela världen.

Det handlar bland annat om planerna för nästa generations internet – 6G – och enligt Justsecurity.org har man som målsättning att helt bygga om hur internet fungerar med hjälp av vad man kallar för ”New IP”. Det handlar bland annat om att varje individ som vill använda internet måste registrera sig och lämna sina personuppgifter för att göra så – men också att myndigheter godtyckligt när som helst kan stänga av en användares tillgång till internet.

I korthet så vill Huawei integrera Kinas sociala kreditsystem, deras övervakning och deras censur med internets arkitektur”, skriver sajten.

Man menar att den kinesiska planen för ett nytt internet riskerar att bli en dystopisk mardröm där totalitära regimer mycket väl kan komma att använda det för att marginalisera såväl företag som medborgarrättsgrupper och andra som av makthavare betraktar som farliga eller oönskade.

Läs mer på nyadagbladet.se, Kina driver på för totalitär revolution av internet