Kinas regering planerar att 30 procent av läkemedelsbolagens produktion ska bygga på gamla läkeörter inom 15 år, det rapporterar Sveriges Radio Vetenskapsradion.

Redan 2015 uppmärksammades Kinas framstående örtmedicin i form av ett Nobelpris som gick till forskaren dr. Youyou Tu för skapandet av ett berömt läkemedel mot malaria. Läkemedlet baserades på den uråldriga kinesiska läkeväxten artemisinin (Artemisia Annua).
Nu vill Kina vidareutveckla fler traditionella örter. I ett stort forskningsprojekt kallat Herbalome går 100 forskare igenom den medicinska effekten av 500 traditionella kinesiska naturmediciner.

Varje växt innehåller tusentals molekyler som samverkar och försöken går ut på att hitta rena verksamma beståndsdelar. Målet är att hitta dolda skatter i Kinas traditionella mediciner för att kunna tillverka ett globalt säljande läkemedel. Och det är kanske den sorgliga delen av historien.

För varför måste man alltid tänka i profittermer? Varför inte använda örterna i sig, med hjälp av kontrollerad odling utan bekämpningsmedel?

Förklaringen ligger i att det är mycket svårare att med dagens ”vetenskapliga metoder” bevisa effekten av en hel växt. Metoderna för vetenskapen idag är skräddarsydd för läkemedelsbolagen, som kan visa att ett specifikt verksamt ämne har den effekten man vill påvisa och marknadsföra.

Att påvisa samma bevisning för en hel växt är för komplext. Dessutom kan man inte patentera en hel växt och man går då miste om ensamrätten att sälja sin upptäckt. Att dra igång stora forskningsprojekt i jakt på vetenskapliga bevis för örter är en kalkyl som inte går ihop.

Nyheten om att uråldrig kinesisk örtmedicin tillhör framtiden är spännande och ett erkännande för att den traditionella kunskapen ger oss  mycket att bygga på i framtiden.

Mer om nyheten:

Sveriges Radio Vetenskapsradion:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6511832

Sveriges Radio Vetandets Värld – sänds 8/9 kl. 12.10::
https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/774735?programid=412

Canal 2nd Opinion

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här