Ingrid Helander på LäkemedelsVärlden hyllar ett kommande kolesterolvaccin mot högt kolesterol, men själva idén kritiseras av två experter på fetter. Trots att den läkemedelsbolagsfinansierade studien är blindad, randomiserad och placebokontrollerad betyder inte det att ett kolesterolvaccin är relevant. NewsVoice granskar vaccinmyterna.

Idén om det nya vaccinet baseras på den allt mer kritiserade föreställningen att blodfetter är skadliga och att sänkta blodfetter därför skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar. Artikeln om vaccinet är rubricerad: ”Kolesterol-vaccin rycker närmare klinik”.

Dr Annika Dahlqvist, fettdoktorn, kommenterar studien.

”Eftersom det är nyttigt med ett högt kolesterolvärde så låter det helt absurt att vaccinera mot kolesterol. Sen skulle försöket tydligen bara räcka ett år. Det räcker ju bara för att få ett labvärde. De borde ju först och främst tvingas visa att man verkligen får mindre hjärtsjukdom av vaccinationen”. – Dr Annika Dahlqvist

Läs mer på newsvoice.se

13 KOMMENTARER

 1. Inte ens signaturen HM skulle tycka att det här verkar vettigt. Finns det inga seriösa myndigheter som kan sätta stopp?

 2. Det finns olika typer av kolesterol. Några är nyttiga för oss och några motsatsen och det för de senare vaccinen är på gång men de räcker för vaccinmotstånare att det står vaccin och alla era varningsklockor ringer.

  • Allt kolesterol kroppen producerar är viktigt och nödvändigt för oss. Av kolesterolet får vi byggstenar till hormoner. Som jag skrev kan inte ens du tycka det är vettigt. Om man lyckas så har man skapat en autoimmun sjukdom där kroppen bekämpar dess eget kolesterol i kroppeh. Helt vansinnigt och absolut inte hälsosamt. Kolesterol är någonting bra. Äldre kvinnor med högre kolesterol lever längre. Att bekämpa kolesterolet är som att bekämpa olyckor genom att plocka bort bromsspåren. Eller att bekämpa bränder genom att försöka få bort brandbilarna.

   • Men kan du inte läsa innantill. Det finns bra och dåligt kolesterol. Ta och läs på för detta är hur det verkligen ser ut. Du skriver som att de bara finns bra kolesterol men det stämmer inte med senaste upptäckterna.

    • Det finns inget dåligt kolesterol. Däremot förekommer att något som kallas tätt packade små LDL-kolesterol. Det verkar inte vara bra att ha. . Men LDL är nödvändigt för den transporterar fettet från levern ut till cellerna. Om man äter mycket av snabba kolhydrater verkar man få mer av små täta LDL-partiklar. Vilket är dåligt. Om ett vaccin skulle ändra det hela tror jag inte ett dugg på. Hur gör man om man fått en sämre hälsa på grund av detta vaccin. Ska då vaccinbolaget betala ut ett stort skadestånd? Lär aldrig någonsin hända eftersom vaccinbolag inte behöver ta ansvar för sina produkter. Ät hälsosammare så slipper du drabbas av dåligt kolesterol. Sedan finns det en annan hälsogrej och det är K2-vitamin som finns speciellt mycket i vissa animaliska livsmedel exempelvis i ägggulor. Om man tillhör de som får i sig minst av k2 så har man större risk att få åderförkalkning.

     • Varför flera inlägg? Man blir ju mailbombad av det.

      Science länken måste hör till debatt världen för inga seriösa forskare börjar med ”Mainstream nutritional science”

      Det du länkar till i Läkartidningen är båda debattinlägg.

      Det om LDL är inte gammal kunskap utan ny uppdaterad 170620 hos Kostdoktorn då han troligen har lyssnat på Vetenskapsradion i P1 om de nya rönen.

     • Det verkar finnas mycket som påverkar hjärtat negativt. Dålig tandhälsa ökar risken för hjärtat genom att bakterier som läcker in i blodet kan orsaka en inflammation i blodkärlen som kan bidra till åderförkalkning. Motion bidrar till hjärthälsa. Härdade fetter är bevisat ohälsosamma. Fleromättade fetter anser jag att man inte ska konsumera allt för mycket av eftersom de är känsliga för oxidation. Fett med mycket mellanlånga fettsyror som kokosolja verkar vara en bra energikälla för hjärnan. Bra även att steka i. Smör verkar vara ett väldigt bra fett för hjärtat. En svensk forskning där man mätte upp vad försökspersonerna konsumerade av fetter gav resultatet att ju mer mjölkfett personen intagit desto lägre risk för hjärtsjukdom.
      Nyligen publicerade nederländska forskare en rapport där man följt 36000 människor och som visade att ju mer fett från mjölkprodukter då hade ätet desto mindre risk för hjärtsjukdomar
      Mitt råd till alla är. Sluta vara fettskrämda!!!

      Ät inte för mycket av snabba kolhydrater som speciellt tillsätts i nyckelhålsmärkta produkter är ett annat råd från mig.

     • Hittar inte någon förklaring till vad som orsakar hjärtinfarkter i ditt inlägg annat är dåligt tandhälsa men det anser jag vara för svagt samband.

     • Ja smör fungerar bra att steka i. Det handlar nog mer än bara om tandhälsa. Det verkar vara inflammation i kroppen som stäler till det. Det i sin tur kan orsaka att blodkärlen i sitt slutstadium blir åderförkalkade. I mitt exempel med tandhälsa så kommer det ut bakterier i blodet som gör att kroppen reagerar med inflammation. Det stämmer ju också med att exempelvis reumatiker har en ökad risk för hjärtinfarkt. Det tas upp här ganska bra: Kostdemokrati skriver-

      Inflammation är inte komplicerat – det är helt enkelt kroppens naturliga försvar för en främmande inkräktare såsom bakterier, toxiner eller virus. Inflammationscykeln är perfekt i sitt sätt att skydda din kropp från bakterie- och virusinkräktarna. Men om vi kroniskt utsätter kroppen för skada i form av gifter eller livsmedel som den mänskliga kroppen aldrig varit avsedd att hantera, uppstår ett tillstånd som kallas kronisk inflammation. Kronisk inflammation är lika skadlig som akut inflammation är fördelaktigt…..Resten av oss har helt enkelt följt den myndighets rekommenderade kost som har låg fetthalt och hög halt av fleromättat fett och kolhydrater, utan att veta var vi orsakar upprepade skada våra blodkärl. Detta upprepade skada skapar kronisk inflammation som leder till hjärtsjukdomar, stroke, diabetes och fetma.

      Låt mig upprepa detta. Skadorna och inflammationen i våra blodkärl orsakas av fettsnål kost som har rekommenderas i åratal av den konventionella läkarvården.

      Vilka är de främsta orsakerna till kronisk inflammation? Det är helt enkelt ett övermått av enkla, högförädlade kolhydrater (socker, mjöl och alla de produkter som tillverkas av dem) och en hög konsumtion av omega-6 vegetabiliska oljor som soja-, majs- och solrosolja som finns i många förädlade livsmedel.

     • I Frankrike där man äter mycket vitt bröd och använder många mejeriprodukter men även mycket olivolja och de lever länge (20), en aning kortare än vi svenskar (16).

      Detta säger många som kostråd. Ät en varierad kost med mycket frukt och grönsaker och undvik för mycket rött kött och processat mat som korv.

      Japan har hög medellivslängd då de äter mycket fisk och tång av olika sorter, omega fetter finns det gott om i fisk.

  • Från din länk: ”Trots att kolesterol produceras av levern uppskattar man att runt 20-30% av det som hittas i kroppen kommer från det du äter. Det är därför du måste se till att undvika livsmedel med högt kolesterolinnehåll.”
   Snacka om fel. Du får inte ett högre kolesterol av att äta mat med mycket kolesterol. Kroppen anpassar sin egen produktion utifrån vad som finns i maten. Och ett högre kolesterol är inte heller ohälsosamt.

  • https://sv.wikipedia.org/wiki/Hjärt-_och_kärlsjukdomar
   Att äta fet fisk minst två gånger i veckan kan hjälpa till att reducera risken för plötslig död och arytmier. En studie gjord av Studer et al. noterade att omega-3-fetter gav en lägre riskrater än statiner.[6]

   En studie publicerad 2010 med syfte att utreda myten kring kopplingen mellan mättat fett och hjärtkärlsjukdomar, har man kommit fram till att det finns inget signifikant samband mellan intaget av mättat fett och risken för kardiovaskulära sjukdomar och stroke.[7] Man menar att studier som gjorts har resultat som har ytterst liten skillnad där det faller inom slump eller att man grupperat och ändrat förutsättningar för att nå ett önskbart resultat.

   En japansk studie ”JPHC Studien” utförd på 38 084 män och 43 847 kvinnor visade inget samband mellan mättat fett och kardiovaskulära sjukdomar. Studien visade däremot en minskad risk för hjärtinfarkt hos personer som åt mer mättat fett.[8]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här