Politiker, journalister och forskare har flyttat över bördan av covid-19 till arbetarklassen. De har också på ett riskabelt sätt underminerat vetenskaplig undersökning vilket lett till det största folkhälsofiaskot i historien. Det skriver två framstående amerikanska läkare i en kraftfull varning till allmänheten, politiker och vårdanställda. Om inte det sker en förändring nu kan den 300-åriga upplysningstiden få ett slut, avslutar de sin artikel.

Covid-19-pandemin och lockdowns har inte bara varit förödande för samhället, de har haft en hämmande effekt på det vetenskapliga samfundet. För att vetenskapen ska frodas måste motsatta idéer öppet kunna diskuteras, stödjas eller bemötas på ett sätt som är baserat på vetenskapliga meriter, skriver läkarna.

Istället har vissa politiker, journalister och vetenskapsmän engagerat sig i elakartat förtal av forskare med avvikande uppfattningar, spridit skadliga konspirationsteorier och öppet uppmanat till censur i stället för fri debatt. I många fall har framstående vetenskapliga röster tystats effektivt, ofta med hjälp av en mycket stötande taktik. Människor som motsätter sig lockdowns har anklagats för att ha blod på sina händer och deras universitetspositioner hotas. Många av läkarnas kollegor väljer därför att möta mobben med tystnad, skriver artikelförfattarna som berättar om fem framstående forskarkollegor med erfarenhet av en modern inkvisition. En av dessa är en svensk professor.

Dr Martin Kulldorff, doktor och dr Jay Bhattacharya berättar bland annat om dr Scott Atlas som nyligen var rådgivare för den amerikanska presidenten inom covidpolitik under 2020. Med sin bakgrund inom folkhälsopolitik betonade Atlas hälsoråd som balanserade risker med virusspridning och risker för skador på folkhälsan vid lockdowns.

Forskare som inte delade Atlas åsikter hade alla möjligheter att göra det på ett ansvarsfullt sätt genom att rapportera vetenskapliga fakta och antaganden. Istället publicerade Journal of the American Medical Association, en välrenommerad amerikansk medicinska tidskrift, en åsiktsartikel som förtalar honom utan att ta hänsyn till Atlas faktiska vetenskapliga kunskaper. I motsats till hans kritiker hade Atlas vetenskapligt rätt, anser de två läkarna.

Dr John Ioannidis är en världsberömd forskare som redan i början av epidemin efterlyste bättre vetenskaplig information i covidpolitiken. Hans arbete, som publicerades i Världshälsoorganisationens bulletin, visar att virusets dödlighet är lägre än vad det konventionella berättandet antyder. För sitt arbete anklagade BuzzFeed News honom för en falsk och politisk partiskhet och ekonomiska intressekonflikter.

I två artiklar som publicerades i Scientific American presenterade två respekterade medicinska journalister bevis som gick emot de falska anklagelserna som Ioannidis utsattes för. De beklagade förtalet och kallade det för ett substitut för en bra vetenskaplig debatt. Dessa journalister attackerades i sin tur som en konsekvens. Förläggaren kapitulerade och publicerade omfattande och triviala “korrigeringar” av deras artiklar, men ingen motsatte sig deras rapportering, skriver läkarna.

Läs mer på newsvoice.se, Läkare i USA: Coronapolitiken är det största folkhälsofiaskot i historien

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här