Tone Brown Olerud (58 år) från Rjukan kom till den öppna psykiatriska avdelningen i Notodden, i Norge, år 2006 för att få hjälp med att sova. Inskrivningen blev början på ett tre år långt helvete. Nästan ett halvår senare hade hon fått flera tunga psykiatriska diagnoser, mediciner och ett beslut om tvångsinläggning. Det visade sig senare att Tone led av vitamin B12-brist.

Tone Oleruds möte med psykiatrin visar att verkligheten överträffar fantasin. Det hela började år 2006 och är inte över ännu.

“När mitt tredje barn föddes med kejsarsnitt år 1995 sjönk mina B12-nivåer till 100. Blodprocenten var 9,8. Jag trodde att det skulle rätta till sig, men vartefter tiden gick blev jag alltmer kraftlös, fick huvudvärk, tappade hår, fick sår i munnen, naglarna flisade sig och ville inte växa, jag kände mig sliten för minsta lilla, kände mig deprimerad, sov dålig, fick sämre aptit och smaksinnet försämrades kraftigt. Jag var ostadig när jag gick och jag fick magproblem med blodig avföring. Det visade sig senare att jag hade Morbus Crohns, men det uppdagades inte förrän efter 20 år”, säger Tone.

När barnen var små arbetade Tone i hemsjukvården, men i maj år 2006 var hon tvungen att be läkaren om att bli sjukskriven. Hon var rädd för att hon inte skulle kunna ge tillräckligt bra omsorg till de äldre, eftersom hon knappt sov, åt eller drack.

“Jag vandrade runt som ett spöke. Jag skakade hela tiden, sov knappt och fick knappt i mig varken mat eller dryck. Blodproverna visade att min B12-nivå låg på 81. Enligt riktlinjerna ska alla med ett värde under 100 behandlas omedelbart.”

Det höll dock inte Tones läkare med om, han tolkade riktlinjerna annorlunda och valde att ta ytterligare blodprover (MMA och homocystein) med ett resultat som visade att Tone befann sig i “gråzonen” för B12-brist. I riktlinjerna står det att de två ytterligare proverna inte behöver tas när B-12 är under 100. Då kan resultatet feltolkas.

“Läkaren ansåg att jag hade psykiska besvär och såg till att jag blev inlagd på den psykiatriska avdelningen på Notoddens sjukhus. Jag var villig att testa allt, bara jag fick hjälp att sova. Det resulterade i tre års helvete, tvångsinläggning, 3 000 läkemedelsdoser och malignt neuroleptiskt syndrom, som är ett livshotande tillstånd och beror på biverkningarna av psykofarmaka.”

Läkare valde att inte behandla Tones B12 brist

I intagningsjournalen vid den psykiatriska avdelningen i Seljord står det: “Hon har B12-brist, men har inte fått behandling för det”.

“Psykiatrikern valde att luta sig mot läkarens notering att jag inte skulle få behandling för min B12-brist. Det missförståndet skickade mig från öppen vård till stängd avdelning inom loppet av sex månader”, berättar Tone för TV Hälsa och läser högt ur journalen som är nästan en halv meter tjock. “Det utlöser hennes posttraumatiska stresstörning (PTSD) att återuppleva det trauma hon har från sin vistelse inom psykiatrin, men det får gå ändå”.

Läs mer på tv-helse.se, Led av vitamin B12-brist och blev diagnostiserad med schizofreni

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här