Lingon är bra för matsmältning och hjälper mot förkylning och urinvägsinfektion

Lingon är relativt fattiga på näringsämnen. Ett undantag är C-vitamin, som förekommer i användbara mängder. Annars innehåller de ett antal syror, mest intressant är bensoesyra och salicylsyra. Salicylsyra är en aromatisk karboxylsyra som är besläktad med acetylsalicylsyra. Bensoesyra och salicylsyra är båda utmärkta konserveringsmedel och är förklaringen till den goda hållbarheten. Det är bensoesyra som ofta tillsätts som konserveringsmedel i färdigmat. Salicylsyrahalten (se älggräs), tillsammans med C-vitaminerna, kan förklara en viss effekt vid förkylning och febersjukdomar. För övrigt innehåller bären ganska mycket fruktstärkelse, pektin. Det är därför lingonsylten stelnar lätt.

Bladen är mer medicinskt intressanta än bären. De innehåller stora mängder fenolglykosidarbutin, precis som släktingen mjölon (Arctostaphylos uva-ursi). Detta ämne omvandlas i kroppen till hydrokinon, ett urindesinficerande medel. Lingonblad innehåller mindre mängder magirriterande tanniner än mjölonblad, därför är de att föredra framför mjölon vid urinvägssjukdomar.

Läs mer på tv-helse.se

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here