Mord i Stockholm, vem sköt Olof Palme? – Det förbjudna spåret

År 1996 visades denna tysk-franska samproduktion för miljontals tittare på kontinenten. Men varken SVT eller TV4 har velat visa den. Däremot har den i beskuren form visats i Sverige på TV8 i serien ”Politiska lönnmord” utifrån den engelska översättningen från det tyska originalet, som härmed visas i oavkortad och ocensurerad form med svensk text.

Jan Guillou recenserade filmen i sin kolumn i Aftonbladet den 23 september 1996 och var inte nådig i sin kritik: ”Denna rappakalja, som ju faktiskt vida överträffar det mesta av vad våra egna privatspanare har hävt ur sig, har alltså visats för 100 miljoner tyska och franska TV-tittare. Någon galnare bild av Sverige kan aldrig någonsin ha presterats utomlands.”

Faktauppgifterna som presenteras i filmen stämmer i de allra flesta fall och filmen nominerades till bästa TV-dokumentär 1996.

Den har alltså inte visats på TV, men Sven Anér organiserade i september samma år dock på Tuna bygdegård en offentlig visning, där både Carl Lidbom och Jan Guillou lär ha smitit in utan att betala.
Ja, är den verkligen så undermålig, som den kände publicisten gör gällande, eller presenteras här den ”ohyggliga sanningen som undanhållits det svenska folket”? Med vissa smärre undantag är i alla fall faktauppgifterna i filmen överensstämmande med sanningen.

Dokumentär: Mord i Stockholm, vem sköt Olof Palme? – Det förbjudna spåret

ndr.de

5 KOMMENTARER

Lämna ett svar

Please enter your comment!
Please enter your name here