År 1996 visades denna tysk-franska samproduktion för miljontals tittare på kontinenten, ”Mord i Stockholm, vem sköt Olof Palme?”. Men varken SVT eller TV4 har velat visa den. Däremot har den i beskuren form visats i Sverige på TV8 i serien ”Politiska lönnmord” utifrån den engelska översättningen från det tyska originalet, som härmed visas i oavkortad och ocensurerad form med svensk text.

Jan Guillou recenserade filmen i sin kolumn i Aftonbladet den 23 september 1996 och var inte nådig i sin kritik: ”Denna rappakalja, som ju faktiskt vida överträffar det mesta av vad våra egna privatspanare har hävt ur sig, har alltså visats för 100 miljoner tyska och franska TV-tittare. Någon galnare bild av Sverige kan aldrig någonsin ha presterats utomlands.”

Faktauppgifterna som presenteras i filmen stämmer i de allra flesta fall och filmen nominerades till bästa TV-dokumentär 1996.

Den har alltså inte visats på TV, men Sven Anér organiserade i september samma år dock på Tuna bygdegård en offentlig visning, där både Carl Lidbom och Jan Guillou lär ha smitit in utan att betala.
Ja, är den verkligen så undermålig, som den kände publicisten gör gällande, eller presenteras här den ”ohyggliga sanningen som undanhållits det svenska folket”? Med vissa smärre undantag är i alla fall faktauppgifterna i filmen överensstämmande med sanningen.

Dokumentär: Mord i Stockholm, vem sköt Olof Palme? – Det förbjudna spåret

ndr.de

3 KOMMENTARER

  1. […] ligger inbäddad i Vakens artikel Mord i Stockholm, vem sköt Olof Palme? – Det förbjudna spåret. Den är ca en timma lång och den tar upp många anmärkningsvärda faktorer, vilka ännu inte […]

  2. Globalismen – framtidshopp eller hotet mot vår civilisation? Del 3. De politiska morden. – New World Order

    […] och Lidboms och Holmers hypotetiska inblandning, filmen fick dock inte sändas i svensk TV men kan ses här. Det fantasifulla upplägget i Palmemordet påminner på många sätt om mordet på Aldo Moro. I de […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här