I slutet av 1950-talet hade MNC-partiet i Kongo under ledning av Patrice Lumumba, en av grundarna av Kongos Nationella rörelse, vunnit många anhängare och rönt framgångar. Partiet sa att kongoleserna måste bli självbestämmande och i juni 1960 slöts ett avtal om landets självständighet. När det första fria valet hölls i maj 1960 blev man det största partiet och Lumumba utsågs till premiärminister. Överlämnandet av makten skedde den 30 juni 1960 i huvudstaden Leopoldville. Under ceremonin så inledde den belgiske kungen Baudouin dock med ett tal där han förhärligade kolonisationen och bland annat hävdade att ”Kongos oberoende är resultatet av de insatser som gjordes av den geniale kung Leopold den andre”. Till saken hör då att under Lepolds ”geniala” styre i Kongo mellan 1885-1912 beräknas minst 10 miljoner svarta ha dödats. Baudouin förmanade kongoleserna att inte reformera det koloniala systemet för snabbt. Lumumba svarade:

”Vi kommer att se till att detta lands rikedomar kommer dess barn till nytta. Vi kommer att gå igenom alla tidigare lagar och stifta nya som skall bli ädla och rättvisa.”

Katanga var rikt på naturtillgångar som koppar, diamanter och uran och mindre än två veckor senare förklarade Moïse Tshombe, de mäktiga gruvbolagens man i området, provinsen Katanga fri och begärde militär hjälp från Belgien. Samma dag bröt belgiska regeringen sitt ingångna vänskapsavtal med Kongo och intog Leopoldville med luftlandsatta trupper. Lumumba bad FN om hjälp men trots truppnärvaro fortsatte oroligheterna varpå Lumumba vände sig till Sovjet. USA:s president Eisenhower och hans nära rådgivare klassade Lumumba som en farlig Marxist och USA:s säkerhetsrådgivare Gordon Gray meddelade underrättelsen att presidenten uttryckt ”extremt starka känslor om nödvändigheten av snabba åtgärder” för att avlägsna Lumumba. Vissa tolkade det som att han måste störtas och köras ur landet, andra som något annat. CIA:s chef Allen Dulles gav order att Lumumba måste bort. (1)

Agenten William Harveys lönnmordsgrupp ZR/RIFLE kallades in och han hyrde ett par mördare från Korsika som informerade om att en doktor Sidney Gottlieb hade framställt ett gift som man skulle kunna använda på Lumumba; ”African Special”. Planen var att kidnappa Lumumba och förhöra honom med vad som sades vara ett sanningsserum men som i själva verket var giftet. Det gav samma symptom som afrikanska febern och man skulle sen meddela att Lumumba dött i feber. (2) Emellertid hann överste Mobutus trupper och belgiska militären före. Med stöd av väst tog Mobutu i september makten i en statskupp och Lumumba sattes i husarrest. Han lyckades fly men hittades av Mobutus trupper och blev fånge i Katanga där Tshombes gendarmer under ledning av belgisk militär torterade och avrättade honom i januari 1961.

I februari 1961 fick så FN-trupper mandat att bruka våld för att återställa ordningen i Kongo. Under våren pågick förhandlingar för att lösa krisen och en överenskommelse om att återförena Kongo nåddes. Katanga vägrade dock infoga sig under ett centralt kongolesiskt styre varpå FN-styrkorna fick utökat mandat att befria Kongo från utländska legotrupper och militära rådgivare. Det var under dessa strider FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjölds DC-6 plan under mystiska omständigheter störtade strax efter midnatt den 18 september 1962 och han omkom på väg till en fredsförhandling med Katangarebellernas ledare Tshombe i Ndola i dåvarande Nordrhodesia, (Zambia).

En brittisk utredning skyllde kraschen på pilotfel och en senare FN-utredning kom till liknande slutsats. De har dock visat sig att utredarna bagatelliserat och till och med ignorerat vittnesmål från bybor nära olycksplatsen som tydde på att det inte var en olycka. 2011 framkom nämligen nya bevis i fallet efter att tidningen The Guardian i Storbritannien, samt Susan Williams, Senior Research Fellow vid University of Londons Institute of Commonwealth Studies, som studerat fallet i fyra år och tagit del av tidigare hemligstämplat material och vittnesmål, visat att sanningen om mordet mörklagts av de brittiska koloniala myndigheterna i Kongo och att Hammarskjölds plan med all sannolikhet blivit nedskjutet.

FN:s militära stöd till den kongolesiska regeringen innebar att Hammarskjöld blev hatad av både vita nybyggare i regionen och Katangaanhängare. Enligt Williams sköts planet troligen ner av legosoldater som slogs för Katangas separatister och gjorde uppror mot regeringen med hjälp av belgiska gruvintressen. Hon fann bevis som tydde på att obduktionsfoton hade manipulerats och undersökte hemligstämplade dokument från den dåvarande premiärministern för brittiska Centralafrikanska federationen, Roy Welensky, och fann då fotografier av Hammarskjölds kropp, som till skillnad från de förkolnade resterna av övriga offer, inte hade några brännskador men däremot ett sticksår i huvudet.

Det bekräftas av överste Björn Egge, tidigare chef för FN:s militära underrättelsetjänst i Kongo, som berättade att Hammarskjöld haft ett hål i pannan som inte fanns där på obduktionsfotografierna som sedan användes i den officiella utredningen. Williams visade bilderna för patologer som sa att någon hade manipulerat dem. När Hammarskjöld hittats så satt spelkortet spader ess fast inuti hans skjortkrage. Spader ess är även känt som ”dödens kort” och Norman Kenward, en fotograf från det närliggande Mufulira som tagit bilder på offren strax efter kraschen kunde bekräfta att Hammarskjöld verkligen hade ett spelkort innanför kragen. Två lokala kolare vittnade om att två Landrovers kört i hög hastighet till olycksplatsen strax efter kraschen för att sen återvända igen några timmar innan spaningspatrullen kom dit. (3)

Williams intervjuade även den före detta underrättelseofficeren Charles Southall som var stationerad vid en avlyssningstjänst på Cypern vid tiden för kraschen och han avslöjade att han och hans kollegor hört en cockpitinspelning från ett plan i närheten av Ndola den natten där en oidentifierad pilot kommenterade en attack på ett annat plan. Enligt Southall så hade piloten då sagt:

”Jag ser ett transportplan komma lågt. Alla lampor är på. Jag ska ner för att göra en körning på det. Ja det är Transair DC-6. Det är planet!”

Därefter hördes ljudet av gevärseld varpå piloten utbrast:

”Jag träffade det, det står i lågor. Det kommer ner, det kraschar!”

Dokument från Bo Virving, en svensk observatör i den rhodesiska utredningen, visade att både svarta och vita vittnen sagt att de hade sett ett andra plan i luften strax före kraschen, något som bekräftats av kolare i området men ignorerats av utredarna. Göran Björkdahl, en svensk hjälparbetare för SIDA i Afrika som intresserat sig för fallet och intervjuat viktiga vittnen hittade opublicerade telegram från dagarna före Hammarskjölds död.

Björkdahl gjorde en inofficiell, oberoende undersökning och kom fram till att Hammarskjölds plan nästan säkert sköts ner. Boende vid Ndolas västra utkant vittnade om att Hammarskjölds plan skjutits ner av ett mindre flygplan och att olycksplatsen spärrats av flera timmar innan vraket officiellt hittats. Brittiska och rhodesiska tjänstemännen på plats försenade sökandet efter planet, sa Björklund, och brittiska diplomater stödde i hemlighet Katangaupproret och ville hindra vapenvilan. Han fann att Hammarskjöld strax före sin död godkänt en FN-offensiv mot Katanga med kodnamn Operation Morthor mot ett uppror som stöddes av västerländska gruvföretag och legosoldater i den mineralrika Katangaregionen. Det hade retat både USA och Storbritannien. 84-årige Dickson Mbewe var en kolare som satt utanför sitt hus i Chifubu väster om Ndola samma natt som Hammarskjölds plan kraschade. Mbewe berättade:

”Vi såg ett plan flyga över Chifubu… Plötsligt såg vi ett annat plan snabbt närma sig ovanför det större planet och öppna eld som framträdde som ett starkt ljus. Det övre planet vände och for i en annan riktning… det större planet… gick ner och försvann.”

Mbewe kallades aldrig att vittna och var rädd för att gå till polisen. Även 75-årige Custon Chipoya vittnade om att han sett ett plan cirkulera området vilket fått honom och andra att reagera: ”…den tredje gången, när det vände mot flygplatsen, såg jag ett mindre plan närma sig bakom det större… Sen öppnade det eld mot det större planet nedanför och gick i motsatt riktning. Det större flygplanet fattade eld och vi trodde det var krig så vi sprang iväg.” Safeli Mulenga, nu 83 år gammal, var också där den natten och berättade att han sett planet cirkulera två gånger och att det sen träffats av eldföring från någonstans ovanför. Den officiella rapporten hävdar att det inte funnits någon bandspelare i flygledartornet, trots att dess utrustning var ny. Flygledningens rapport av kraschen angavs inte förrän 33 timmar senare.

Enda överlevande bland de 15 passagerna var Harold Julian, en amerikansk sergeant vid Hammarskjölds säkerhetsdetalj. Enligt den officiella rapporten så dog han av sina skador men Mark Lowenthal, en läkare som var med och behandlade honom sa att han kunde räddats och undrade varför inte amerikanska myndigheter genast skickat någon att hjälpa en av sina egna som höll på att dö av njursvikt. Julian lämnades i Ndola i fem dagar. Innan han dog så berättade Julian för polisen att han hade sett gnistor på himlen och en explosion strax före kraschen. (4)

Källor:

(1) H. W. Brands, ”The Devil We Knew: Americans and the Cold War”, OUP USA; New Ed edition,1994, (sidan 63)

(2) Joseph J. Trento, ”The Secret History of the CIA”, Carroll & Graf Publishers Inc; Reprint edition, 2004, (sidan 196)

(3) Dag Hammarskjöld: nephew calls for new inquiry into death of UN chiefJulian Borger, guardian.co.uk, Friday 16 September 2011.

(4) Dag Hammarskjöld: evidence suggests UN chief’s plane was shot down. Julian Borger and Georgina Smith. guardian.co.uk, Wednesday 17 August 2011

Av: Michael Delavante

sourze.se, Mordet på Dag Hammarskjöld

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här