Ögonvittnen hävdar att ett andra flygplan sköt på planet som störtade, något som lett till misstankar om britterna som kontrollerade Zambia mörklagt vad som verkligen orsakade flygkraschen 1961.

En kommission ledd av britter skylde kraschen på pilotfel, någon som en FN-utredning i stora drag godtog. De ignorerade och bagatelliserade vittnesmål från invånare nära kraschområdet som indikerade ojust spel. Tidningen The Guardian har intervjuat vittnesmål som aldrig ingick i den officiella utredning om som varit rädda för att tidigare säga vad de såg.

Invånarna av de yttre västra delarna av staden Ndola beskriver hur Hammarskjölds DC6:a sköts ned av ett andra mindre flygplan. De säger att nedslagsplatsen spärrades av Norra Rhodesiska säkerhetsstyrkorna kommande morgon, timmar innan vraket officiellt förklarades funnet. Invånarna beordrades att lämna området.

Göran Björkdal arbetar för SIDA och har gjort en egen utredning som inte representerar den svenska statens officiella ståndpunkt.

Björkdal kom fram till följande:

• Hammarskjölds plan sköts nästan helt säkert ned av ett oidentifierat andra plan.

• De brittiska och norrhodesiska myndighetespersonerna försenade eftersökningen av planet.

• Vraket hittades och området kring det avspärrades av norrhodesiska trupper och polis långt innan fyndet offentliggjordes officiellt.

• Den person som överlevde kraschen kunde ha räddats men läts dö på ett dåligt utrustat lokalt sjukhus.

Läs mer på The Guardian

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här