I början av februari startade Mikis Theodorakis tillsammans med Manolis Glezos en ny motståndsrörelse i Grekland, ELADA (Folkets demokratiska motståndsrörelse). De två äldre herrarna, Theodorakis blir snart 87 och Glezos är över 80, är garvade motståndskämpar. Båda var aktiva mot nazisterna under andra världskriget och fortsatte senare att kämpa mot förtryck. Glezos är berömd för att som femtonåring ha riskerat livet när han klättrade upp i Partenon och tog ned nazisternas symbol för ockupationen av Grekland, hakkorsflaggan.

”65 år efter segern mot nazism och fascism står folken i Europa inför ett dramtiskt hot som denna gång inte är militärt, utan snarare finansiellt, socialt och politiskt. Ett nytt penningimperium … har systematiskt angripit land efter land utan att ha stött på något motstånd att tala om.” Så börjar Theodorakis och Glezos gemensamma upprop.

I slutet av förra året publicerade de ett fyrasidigt manifest (del I och del II). Där varnar de för att en ny finansfascism är inriktad på att ”krossa varje nation i Europa”. Finansfascismen mål är att ”störta Europa och Världen i ett tillstånd som liknar det före 1945”

I manifestet hänvisas till Solons s k Seisachtheia-reform i Aten för flera tusen år sedan. Solons skuldavskrivningseform innebar att de rika inte längre kunde förslava de fattiga. Så föddes den moderna rättsstaten.

Manifestet visar hur den finanskris som hemsöker Grekland sedan 2008 har sina rötter i förtio års globaliseringspolitik. ”Vi måste omedelbart stoppa dessa angepp på Grekland och andra EU-länder i periferin; Vi måste stoppa den ansvarslösa spar- och privatiseringspolitik som direkt leder till en värre kris än den som ledde till börskraschen 1929.”

Den nya motståndsrörelsen är riktad mot den internationella finansoligarkins fascistiska ockupationspolitik i Grekland. Under grundningsmötet talade båda om att Grekland nu upplever en ”nationell tragedi” och att ”det nationella behovet” måste uppfyl